Det är dags att vi talar ut om hyckleriet

Skribenten anser att det pågår ett folkmord på palestinier. Bilden är tagen efter ett anfall mot Rafah den 3 maj i år.

Skribenten anser att det pågår ett folkmord på palestinier. Bilden är tagen efter ett anfall mot Rafah den 3 maj i år.

Foto: Ismael Abu Dayyah

Insändare2024-06-01 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har alla lärt oss om Hitlers grymheter under andra världskriget. Dessa brott mot mänskligheten har blivit en varningssignal, en påminnelse om vad som aldrig får hända igen. Men samtidigt som vi fördömer historiens grymheter, står vi tysta inför det som nu utspelar sig i Palestina. Detta är inte bara en politisk konflikt – det är ett pågående folkmord som världen väljer att ignorera.

I decennier har palestinier lidit under förtryck, ockupation och våld. Deras hem rivs, deras mark stjäls och deras liv förstörs. Barn växer upp med ljudet av bomber som bakgrundsmusik, och familjer tvingas lämna sina hem för att söka säkerhet som aldrig kommer. Världens ledare, som så snabbt fördömer andra historiska folkmord, verkar blunda för dessa övergrepp. Hur kan vi kalla oss civiliserade när vi inte ens kan stå upp mot sådan orättvisa?

Det är hyckleri i sin renaste form. Vi säger att vi lär oss av historien, men vi misslyckas med att agera när historien upprepar sig framför våra ögon. Media rapporterar selektivt, och många politiska ledare är mer intresserade av att bevara sina allianser än att stå upp för rättvisa. Detta är inte bara en palestinsk tragedi – det är en mänsklig tragedi. Vi måste kräva att våra ledare agerar. Vi måste uppmärksamma världen på detta pågående folkmord och säga ifrån.

För varje dag vi är tysta, för varje dag vi blundar, dör fler oskyldiga människor. Det är dags att vi står upp mot detta hyckleri och visar att mänskligheten har lärt sig något av sin historia. Folkmordet i Palestina måste upphöra, och det är vår plikt att se till att det gör det.

Det är dags att vi talar ut, högt och tydligt. För tystnad är medbrottslighet.