Ovanligt fårskalligt av kyrkan

Konfirmationen ökar inte gudstron även om man marknadsför den med aktiviteter som ungdomar tycker är kul.

Konfirmationen ökar inte gudstron även om man marknadsför den med aktiviteter som ungdomar tycker är kul.

Foto: Grøtt, Vegard

Insändare2018-04-18 15:41
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenska kyrkan satsar på marknadsföring. Marknadsföring är som alla vet något som måste till för att få folk att förstå att de behöver något som de själva inte kan komma underfund med att de faktiskt behöver. Kort sagt, det är ett slags systematiserat övertalningsförfarande.

Att Svenska kyrkan har gått kursen i ämnet är naturligtvis helt följdriktigt. Man tappar själar och man försöker på olika sätt att få dem tillbaka. Noak, Jesus och Evigheten säljer inte sig själva längre – så, marknadsföring. Knepen är många. Ett av dem demonstrerades i denna tidning häromdagen. Ungdomar visar inte något större intresse för att konfirmera sig och bekräfta sin tro på Gud, så här måste kyrkan marknadsföra konfirmationen bättre (det vill säga framgångsrikare).

Den nya idén som man fastnat för inom Svenska kyrkan, Södra Tjust pastorat, är att locka ungdomar till sig med attraktiva aktiviteter som inte har någonting alls att göra med kyrka, tro och religion. Ungdomarna ska få syssla med sådant som de tycker är kul och sedan ska man så att säga få Gud och hela härligheten på köpet. Jag vet inte, men jag tycker att hela resonemanget är ovanligt fårskalligt, till och med för att komma från kyrkligt håll.

Så här menar man nämligen: Om man kan göra konfirmationsförfarandet roligare så kommer det att öka ungdomars vilja att bekräfta sin tro på Gud. Någon som ser någon logik i detta? Om någon tror på Gud så behövs väl inga yttre incitament för att vilja bekräfta denna tro? För den som tror borde väl konfirmationen vara en naturlig, självklar sak?

Problemet är alltså inte att gudstroende ungdomar inte vill konfirmera sig för att de tycker det är tråkigt utan snarare att dessa ungdomar idag känner sig alltmer främmande för gudstron och av den anledningen inte har någonting att konfirmera. Och vad hjälper det då med marknadsföringstrick? Hela tankesättet är totalt bakvänt.

Vi lever i ett sekulariserat samhälle, som tur är, och kyrkan borde acceptera detta faktum och inte så godvilligt dra på sig dumstruten gång efter annan. Fortsätt gärna predika för de där sexton pensionärerna i kyrkan på söndagarna, men försök inte snärja barn och ungdomar med fåniga marknadsföringspåhitt.