Orkar inte höra fler ursäkter för att inte ta vaccinet

Pandemin behåller greppet, men obegripligt många väljer att inte vaccinera sig, menar insändarskribenten.

Insändare 13 januari 2022 05:44
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Två år har snart passerat med ett virus som vi inte ens i vår vildaste fantasi trodde skulle göra att snart 16 000 av oss inte skulle få vara med längre. I många hem bor en djup sorg och saknad efter de mammor, pappor, söner, döttrar som inte finns längre. I vårt län, Kalmar län, är det 262 döda hittills och fler blir det.

Det har liksom blivit en vana med handsprit, munskydd, hålla avstånd....en ny värld! Ett ord på svenska nyordslistan för 2021 är "domedagsskrollande".

 

Dock är det många som på fullaste allvar verkar tro att detta virus inte existerar. Även i vår närmsta närhet har vi märkt av detta. En företagare förnekar att covid-19 ens existerar, en annan person tror att WHO styrs av USA, att vaccinera sig är livsfarligt – men tankar på att få covid-19 existerar inte. 

En bekant trodde att alla som vaccinerade sig skulle avlida inom två år, likaså att de vaccinerade skulle bli håriga, att man kan skydda sig från covid-19 med C-vitamin och zink. Att höra detta är så skrämmande att man blir mörkrädd. Ännu en ovaccinerad ”orkade inte”, en ”hann inte”... Listan över ursäkter kan göras lång.

Läkaren och professorn Agnes Wold säger till P4 att bara varannan gravid kvinna i Sverige är vaccinerad. Östra Sjukhuset i Göteborg hade en hel förlossningsavdelning med smittade – de allra flesta ovaccinerade.

 

I december var 60 procent av de inneliggande på IVA (många i respirator) ovaccinerade. Detta lidande kunde ha undvikits bara genom att boka tid för vaccination, hur lätt som helst. Det har varit och är hur lätt som helst att vaccinera sig. Vår sjukvård gör och har gjort ett utmärkt jobb, stor heder åt dem. Känner en IVA-sköterska och vet hur de har slitit och sliter. Att se så svårt sjuka patienter varje dag, och så mycket död, det lämnar sina spår både fysiskt och psykiskt.

Var på Vimmerby hälsocentral en sväng i dag och väntade utanför. Under de tio minuter jag väntade kom det 25 personer och skulle hämta egentester och en kö stod utanför akutintaget och väntade på att få hjälp med testning.

 

Detta är inte över ännu. Det är fullaste allvar och inte att leka med. Du kan lätt få dina vaccinationer, det är inget problem och det är inte 85 000 biverkningar. Lite feber och lite ont i armen måste ju ändå vara okej, bara man slipper bli riktigt dålig i detta virus.

Ta ditt ansvar, gå och vaccinera dig så fort som möjligt. Sluta googla på ”fake news"-sidor. Det enda som kan stoppa det här eländet är att vi tar våra sprutor. Vi har ett ansvar, både du och jag och kan vara solidariska mot varandra genom en enkel åtgärd.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa