Orimligt höga boendekostnader för äldre i kommunen

Nu är det dags att protestera mot höga kostnader inom äldreomsorgen i Västerviks kommun.

Det är orimligt att boendekostnaderna ska var så höga för äldreboenden i kommunen, tycker signaturen "Irriterad anhörig".

Det är orimligt att boendekostnaderna ska var så höga för äldreboenden i kommunen, tycker signaturen "Irriterad anhörig".

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2023-04-01 06:21
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min mamma bor på ett äldreboende och har kostnader som vida överstiger vad en pensionär ska behöva betala. Hon har en lägenhet på cirka 40 kvadratmeter. För den betalar hon en hyra på 7 026 kronor i månaden som nu i mars höjs med 267 kronor. Utöver det betalar hon för maten 4 349 kronor och omvårdnadsavgift på 2 359 vilket är den högsta summan som får tas ut. Kostnad allt som allt blir alltså 13 523 kronor per månad! 

Nu är det ju så att det tillkommer kostnader för mediciner och fotvård plus att mamma har boxer till teven eftersom hon gillar att se andra kanaler, det är även ett sällskap för henne. Jag åker dit och klipper och permanentar henne (även äldre vill vara fina i håret), annars skulle det kosta flera hundra. 

Innan hon flyttade till boendet hyrde hon en lägenhet av Bostadsbolaget som hon betalade lite drygt 3 200 kronor för. Det är ett kvadratmeterpris på cirka 75 kronor. Bostadsbolaget äger även det här boendet men nu ligger priset på 182 kronor. Jag vet att i hyran ingår ytor som dagrum och matsal (som dessutom delas av alla som bor där) men tycker ändå det är utsugning som våra äldre utsätts för.