Oacceptabel väntetid för NPF-utredningar på BUP

Skribenten menar att vårdgarantin för barn inte hålls i och med de långa väntetiderna till BUP.

Skribenten menar att vårdgarantin för barn inte hålls i och med de långa väntetiderna till BUP.

Foto: Anders Jagemo

Insändare2024-10-09 03:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är med stor frustration och oro jag skriver detta, som förälder till ett barn som behöver en utredning för neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF). 

Väntetiden för dessa utredningar på Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) har nu nått över ett år, och det är oacceptabelt. Under denna långa väntetid står många barn och ungdomar utan den hjälp de så väl behöver. Många får dessutom sina samtalskontakter på Barn- och ungdomshälsan avbrutna vilket lämnar dem i en sårbar och utsatt situation. Det är skrämmande att tänka på hur många barn som lider i tystnad, utan möjlighet till adekvat stöd under en så kritisk period i deras liv. 

Vårdgarantin som ska säkerställa att barn får den hjälp de behöver inom en rimlig tid, hålls inte. Regionens oförmåga att hantera denna situation är djupt oroväckande. Föräldrar och barn i vår kommun förtjänar bättre. Vi kräver att regionen tar sitt ansvar och ser till att resurserna för NPF-utredningar ökas så att vi kan ge våra barn den hjälp och det stöd de så desperat behöver och förtjänar.