Nya budgeten gynnar bara de rika – skapar ett ojämlikt samhälle

Regeringens nya budget kommer att missgynna dem med låga löner och pensionärer, menar skribenten.

Regeringens nya budget kommer att missgynna dem med låga löner och pensionärer, menar skribenten.

Foto: arkiv

Insändare2024-10-01 03:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringens nya statsbudget är ett tydligt exempel på hur politiken främst gynnar de allra rikaste i samhället. Det verkar som om den breda befolkningen, som bidrar till vår välfärd genom skattesystemet, glöms bort helt och hållet.

Socialismen har alltid byggt på principen att "Ingen människa är fattig när den andra är rik". Med andra ord, rättvisa och jämlikhet borde vara kärnan i hur vårt samhälle fungerar. För att uppnå detta krävs en stark stat som bekämpar orättvisor och satsar på välfärd för alla. Det innebär bland annat goda skolor, en fungerande kollektivtrafik, trygga arbeten och tillgängliga bostäder – så att alla har samma möjligheter att leva ett gott liv. Skattepengarna spelar en central roll för att finansiera detta.

Men nu har regeringen presenterat en budget som raserar dessa ideal. I stället för att satsa på välfärden läggs en stor del av budgetutrymmet på skattesänkningar – och de gynnar framför allt de rika. Mer än hälften av reformutrymmet går till skattesänkningar, där de högst avlönade får de största lättnaderna. Ett exempel är att ett par med en sammanlagd inkomst på 187 500 kronor i månaden får tillbaka hela 3 481 kronor, medan en pensionär som tjänar 43 200 kronor i månaden bara får tillbaka 226 kronor.

Den här skeva fördelningen skapar ett ännu mer ojämlikt samhälle. Samtidigt som de välbärgade får tusentals kronor i månaden i skattesänkningar, så får vård, skola och omsorg betydligt mindre pengar. Budgeten för välfärden minskas från 16 miljarder till 7,5 miljarder. Och detta sker i en tid då välfärden redan brottas med dåliga arbetsvillkor, personalbrist och låga löner.

Vissa påstår att skattesänkningar är nödvändiga för att stimulera ekonomisk tillväxt och ge fler människor möjligheten att behålla mer av sina intjänade pengar. Detta gynnar inte bara de rika, utan även medelklassen och småföretagare som får bättre förutsättningar att skapa jobb och tillväxt, vilket i längden stärker hela samhället och välfärden.

Men jag som socialist tycker att det här är ett svek mot alla som vill se ett rättvist och jämlikt samhälle. Välfärden är grunden för att alla ska kunna leva ett gott liv, och det borde vara självklart att skattepengarna går till att stärka den – inte till att gynna en liten elit.

Så grattis till er som är höginkomsttagare – ni gjorde helt rätt som röstade på Moderaterna. Men till er pensionärer och andra vanliga löntagare som bara får några hundralappar: tyvärr, ni blev inte lika bra behandlade.

En besviken skattebetalare