Neutralitet – vad är det egentligen?

Det var inte den så kallade neutraliteten som räddade Sverige från nazisterna under andra världskriget, menar skribenten.
Det var inte den så kallade neutraliteten som räddade Sverige från nazisterna under andra världskriget, menar skribenten.

Under 2:a världskriget invaderades bland annat Danmark och Norge av Hitlers armada. Vad hjälpte det att dom var neutrala?

Insändare 19 juli 2023 06:51
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nästa steg var Sverige men det hejdades av bland annat kungahuset och dess delvis tyska ursprung, men fanns på agendan. Det var exporten av den svenska järnmalmen som var en del av grunden till Tysklands krigsmaterial. Man tilläts att transportera soldater och godståg i Sverige med det man behövde för att helt ta över Norge och även därifrån ha närmare till de brittiska öarna.

När jag fortsatte min bana på SJ som nyutexaminerad på ett flertal elektrolok med placering i Göteborg fick jag många pratstunder med äldre lokförare som själva var med om dessa transporter genom Dalsland och Värmland och man bevakades hela tiden av beväpnade soldater. Många historier fick man höra och sanningen var ganska skrämmande. Att prata om att neutralitet gjorde att vi undslapp detta krig var ganska verklighetsfrämmande för hade det fortsatt kanske inte mer än ett halvår med tyska framgångar hade vi aldrig överlevt detta.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa