Nedlagd förskola är början till slutet för Odensvi

Förskolan Oden i Odensvi hotas av nedläggning. En by som för närvarande är högst levande med föreningsliv, småföretagande och stort lokalt engagemang riskerar att förlora en av de mest basala samhällsfunktionerna.

Genom att lägga ner förskolan i Odensvi försvinner en basal samhällsfunktion, skriver debattören.

Genom att lägga ner förskolan i Odensvi försvinner en basal samhällsfunktion, skriver debattören.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Insändare2023-11-07 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste åren har ett förhållandevis stort antal småbarnsfamiljer flyttat till byn och som det ser ut ökar antalet barn i Odensvi till skillnad från kommunen i stort. Jag, min sambo och dotter flyttade från Umeå till Odensvi just för att byn är ett underbart exempel på levande landsbygd. Här finns förutom vacker natur även mataffär, turism, bygdegård, fotbollsplan, skidbacke, aktiviteter, badstrand, lekplats, gym och inte minst förskola. Vi såg en möjlighet att kunna leva på landet utan att behöva pendla långväga för minsta aktivitet eller ett paket mjölk. 

Nedläggning av förskolan innebär att vi tvingas bort från byn och står därmed inför långa, dyra, krävande och miljöskadliga pendlingar. Att transportera barn, så små som ett år, många mil om dagen är inte hållbart för vare sig barn eller föräldrar. 

Jag och min sambo behöver förskola för att vi som kommunanställda inom vården ska kunna försörja oss, arbeta, betala skatt och bidra till samhället. Nedläggning av förskolan är början på slutet för samhällen som Odensvi.