När en högerregering styr är det naturligt att de rika får mer

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) sa att hushållens köpkraft skulle återställas, men skribenterna menar att bara de redan rika kommer kunna stärka sin köpkraft.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) sa att hushållens köpkraft skulle återställas, men skribenterna menar att bara de redan rika kommer kunna stärka sin köpkraft.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2024-09-24 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade vad som skulle prioriteras i höstens budget utlovades bland annat att ”hushållens köpkraft skulle återställas”. Det lät väldigt bra tyckte många, framförallt pensionärer och arbetare med låga löner såg en ljusning efter det mörker som inflationen ställt till med. Väldigt många har fått det allt svårare att få den futtiga pensionen och den låga lönen att räcka till när alla priser rusat i höjden. Men nu skulle alltså köpkraften återställas och det skulle ske genom en skattesänkning. 

När en högerregering börjar tala om en skattesänkning ringer det i larmklockorna. Då gäller regeln att den som mycket har skall få mera! De svaga grupperna i samhället skall bli ännu svagare. Ja exakt så kommer den sänkta skatten att slå mot alla med låga inkomster när den skall fördelas. Har man hög lön får man en stor sänkning av skatten och har man en vanlig pension eller en låg lön får man en mycket liten sänkning. Redan innan de här skattesänkningarna är genomförda aviserar bostadsföretagen att nästa års hyreshöjningar kommer att ligga på minst 15 procent. 

Ja så illa kommer det att gå med hushållens återställda köpkraft. För stora grupper blir det i stället en försämrad köpkraft eftersom ”höjningen” redan är uppäten innan den ens trätt i kraft. Problemet är inte att det saknas pengar, det handlar enbart om fördelningspolitik. Med en högerregering som styr skutan är det helt naturligt att det blir så här, det var ju så väljarna ville ha det. Då prioriteras inte de svaga grupperna i samhället, utan det blir högerns kärnväljare som drar vinstlotten. Har du en låg pension eller jobbar inom ett låglöneyrke har du alltid en nitlott när högern börjar tala om skattesänkningar. Det handlar om att ”göra Sverige starkare och att öka tillväxten” som finansministern uttryckte sig när budgeten presenterades, men enligt ekonomiprofessor Daniel Waldenström finns det ingen forskning som säger att skattesänkningar skulle öka tillväxten. 

Hur ser det då ut för Sveriges finansminister Elisabeth Svantessons ekonomi med de skattelättnader hon har föreslagit? Ja det är lysande tider, strålande tider! Hon har en lön på 150 000 kronor i månaden vilket innebär en skattelättnad på 4 000 kronor i månaden, eller 48 000 under ett år! Hon behöver inte fundera över vad hon ska dra in på nästa år för att klara av de kommande hyreshöjningarna som alla pensionärer och lågavlönade med nitlotter kommer att vara tvungna att göra.

Jan-Gunnar Johansson

Barbro Bewernick

(Pensionärer med nitlotter)