Några funderingar på äldre dar

Skribenten, en 83-årig man, funderar över nutid, dåtid och framtid.
Skribenten, en 83-årig man, funderar över nutid, dåtid och framtid.

Är man 83 år gammal börjar man att mer och mer att tänka tillbaka hur det var under vår uppväxttid.

Insändare 12 oktober 2019 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När man diskuterar med jämnåriga hur vissa saker numera fungerar dåligt, brukar man mer på skämt avsluta samtalen med att ”det var bättre förr”. Kanske detta är sant i vissa fall, men sanningen är nog att mycket är bättre numera.

Vår generation har haft en hyfsat bra resa genom livet. Lätt att få jobb, bra sociala nätverk med mera. Tyvärr leder olika förmåner till missbruk då vissa lever på bidrag trots att de är fullt arbetsföra.

Våra barn och barnbarn kommer nog att ha en skaplig social tillvaro, men generationerna efter dem kommer förmodligen ha svårt att klara vardagen. Vår planet står inför dramatiska problem och risker på sikt, exempelvis: klimathotet, överbefolkning, undernäring, terror, atomvapen vid konflikter, globala sjukdomar.

De här hoten mot mänskligheten har blivit aktuella under de senaste 30-40 åren men grogrunden ligger långt tidigare. Världens politiker har saknat förmågan eller viljan att se farorna. Den ekonomiska utvecklingen och girigheten har varit viktigare. Ärligen är vi nog alla i de så kallade i-länderna  medskyldiga.

Är det för sent att vända utvecklingen?

Finns någon lösning?

Ämnen du kan följa