Musik skapar sammanhang och mening

Stänger man av ljudet på filmen uppstår en märklig känsla. Känslan av sammanhang försvinner och vi tar till oss innehållet som kall information. Vi blir åskådare av något som vi inte riktigt förstår eller bryr oss om. Prova!

Musiken i örat betyder mer än vad många tror, menar skribenten.

Musiken i örat betyder mer än vad många tror, menar skribenten.

Foto: JOHAN ENGMAN / TT

Insändare2023-09-30 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lite så tänker jag att ett samhälle utan musik och kultur ter sig. Utan musik och kultur tappar vi en del av det som ger mening och driv i samhället. Även om jag bara går på ishockey, hänger på gymmet eller gillar att shoppa på stan är jag starkt påverkad av musiken som omger mig. Den hjälper mig att komma i rätt stämning som gör upplevelsen bättre och mer värd. 

I musiken och kulturupplevelserna finns våra gemensamma berättelser samlade och vår identitet som hjälper oss att skapa mening i vardagen och på jobbet. Den hjälper oss att samarbeta och att kommunicera både intellektuellt och känslomässigt. Ett kit som binder oss samman och gör upplevelsen av livet bättre och mer värt. Soundtrack of our lives!

Just det där att försätta oss i ett visst känsloläge, bygga identitet och skapa samhörighet är något som går djupt inom musiken. Är det något vi behöver? Kanske att man kan påverka känsloläget med vissa kemiska substanser. Men det där med samhörigheten känns svårare att åstadkomma på kemisk väg.

Det känns som att det blir allt vanligare med ytliga och individcentrerade samhörighetsplatformar idag. Musik kan vara en av få företeelser kvar som har kraften kvar att samla människor och bli en positiv kraft i samhället som skapar sann glädje och nytta.

Så heja alla ni som är med och skapar och framför all denna fantastiska musik vi omger oss av. Utan er skulle musiken tystna och vi får en sämre värld. Vi ska inte ta musiken för given. Det är en spännande värld som vi alla bör vårda och vara rädda om.