Modersmålsdagen för förståelse och tolerans

Romsk modermålsundervisning.
Syftet med den intenationella modersmålsdagen 21/2 är att skapa medvetenhet om språkliga och kulturella traditioner.

Romsk modermålsundervisning. Syftet med den intenationella modersmålsdagen 21/2 är att skapa medvetenhet om språkliga och kulturella traditioner.

Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT

Insändare2018-02-21 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 21 februari är det internationella modersmålsdagen. Dagen grundades av Unesco 1999 för att främja språklig mångfald och firades första gången år 2000.

Syftet med dagen är att skapa medvetenhet om språkliga och kulturella traditioner, en kunskap baserad på förståelse, tolerans, respekt och dialog. Det finns en ökande medvetenhet om språkets roll i utvecklingen och om behov av att bevara kulturarvet, respektera samhällets normer, seder och att skapa kvalitetsutbildning för alla.

I dagens Sverige har vi en växande grupp av nyanlända med ett annat modersmål än svenska. Många av dem har inte gått till skolan och kan inte läsa och skriva på sitt modersmål. De kan bara tala. Samtidigt har de med sig sina uråldriga traditioner som bidragit till olika problem. De har annorlunda kvinnosyn, annorlunda tänkande när det gäller samhällsnormer och barnuppfostran. Hur ska dessa människor integreras när de inte kan ta till sig kunskaper om det nya samhället?

Man kan inte förneka att detta har bidragit till många problem i dagens samhälle.

Modersmålsläraren som pedagog har en stor roll när det gäller den här frågan och kan hjälpa till att förebygga och motverka dessa problem. Modersmålsläraren kan förklara tydligt och på ett ärligt sätt för eleverna och deras föräldrar hur skolsystemet fungerar och hur viktigt det är att elever deltar i skolans alla aktiviteter. Ett gott samarbete mellan modersmållärare och ämneslärare bygger en bra grund för elevers kunskapsutveckling och integrationen.

Idag är segregationen ett stort problem i samhället och alla måste hjälpas åt för att tillsammans motverka detta, för att vi ska lyckas med integrationen. Att involvera modersmålslärare i detta förebyggande arbete kan spela en avgörande roll.

Alla goda krafter är viktiga när skolan möter elever med olika modersmål och med olika kulturell bakgrund

Läs mer om