Många anser sig ha rätt att bryta mot trafikreglerna

Att hålla sig till trafikreglerna borde vara en självklarhet även för cyklister, menar skribenten.

Att hålla sig till trafikreglerna borde vara en självklarhet även för cyklister, menar skribenten.

Foto: Magnus Andersson/TT

Insändare2023-05-19 06:11
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack alla läsare för feedback på min debattartikel kring tillsägning av en cyklist, som cyklade nedför Storgatan på trottoaren. Insändaren var ju oavslutad och här kommer fortsättningen.

Efter att den cirka 40-årige cyklisten blev tillsagd om att det inte är tillåtet att cykla på trottoarer avsedda för gångtrafikanter, svarar cyklisten ”det är bra att du säger åt oss” med tydlig underton) varvid jag svarar ”ja vi måste ju samarbeta”. Därefter fortsatte jag uppför Storgatan men efter fyra-fem meter ropar cyklisten: "Du tar väl upp hundskiten efter dig också?” Mitt svar blev ”ja det gör jag, behöver du en plastpåse?”

Vad har man då lärt sig av historien? Jo, att alla anser det olämpligt att cykla på nämnda trottoaren. Trots detta anser sig ganska många att de har så stor rätt att de cyklar på inte tillåtna ytor och är beredda att försvara beteendet trots ett lagbrott.

Det här är väl en harmlös händelse? Nej, inte alls! Det är mycket viktigt eftersom politiken vill underlätta för att cyklisterna ska kunna cykla nedför Storgatan till ett pris av tre miljoner kronor, för att ordna cykelväg nedför Storgatan i en kommun med snäv ekonomi.

Är det så vi ska hantera väljarnas inbetalade skatter? Och naturligtvis vore det intressant att höra cyklistens åsikt!