Lennart Brewitz: "Moderaterna plockar in folk lite random"

Moderaterna i Västerviks kommun meddelade i dagarna att Niclas Wallander är vald till ny ordförande i miljö- och byggnadsnämnden. Det gick undan!

Moderaternas tillsättning av Niclas Wallander som ordförande i miljö- och byggnadsnämnden väcker frågor, menar Lennart Brewitz.

Moderaternas tillsättning av Niclas Wallander som ordförande i miljö- och byggnadsnämnden väcker frågor, menar Lennart Brewitz.

Foto: Kollage arkivbilder

Insändare2024-10-03 03:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Framtagen och genomgången av moderaterna och godkänd av kommunfullmäktige på någon vecka eller så! En moderat entreprenör handplockad direkt "från gatan". Dock säkert en person med god kompetens inom området. Släktband, tidigare arbetsrelationer eller personliga preferenser har förstås inte påverkat nomineringen då det inte är något som hör hemma i en etisk hållbar rekryteringsprocess.

Det man kan ha synpunkter på i detta fall - och i de övriga fall som förekommit - är dock att dylika höga positioner inom kommunen bör tillsättas av personer som finns med på respektive partis valsedel. Detta för att respektera väljarna och därmed hålla en godtagbar etisk nivå i sammanhanget. Visserligen kan det vara brist på kompetenta aspiranter inom ett parti, men vad säger att personen i fråga måste vara från ett visst parti? I en koalition torde det väl finnas större chans att hitta kompetent folk om man har den öppenheten att se sig för utanför partiramarna.

Etiskt schysst är också att väljarna i ett val vet vilka personer som kan tänkas komma på tal till ett partis nomineringar till dessa ofta höga positioner inom kommunstyret. Men gång på gång har som sagt Moderaterna i Västervik under åren satt i system att plocka in personer lite random. En hantering som som sagt bringar fram etiska funderingar. Demokratin och hur vi hanterar den är en mycket känslig verksamhet som vi alla bör värna om på bästa möjliga sätt.

Väljarna måste vara 100 % säkra på att alla beslut tas på rättvisa och objektiva grunder utan intressekonflikter, jävsituationer och partiskhet. Vi riskerar annars inte bara ökade kostnader, lägre kvalitet eller snedvriden konkurrens, men också att man ifrågasätter rättvisan och opartiskheten. Även bara en misstanke om oegentligheter kan påverka trovärdigheten för en myndighet och dess myndighetsutövare. Detta kan bidra till en minskad tilltro till en offentlig sektor i stort och också i sin tur påverka hur många som deltar i våra demokratiska val. Och inte minst, minska människors vilja att engagera sig politiskt!