Läs, bara läs – och gör det tillsammans!

Hur viktigt är det inte att svenska barn tidigt kommer i gång med läsandet av texter som handlar om den egna platsen på jorden, den egna marken och stället där de växer upp. Så som det speglas i faktaböcker och underhållningslitteratur.

Att tidigt läsa med barnen ger dem en bra start i livet och värdefulla kunskaper om samhället, menar skribenten.

Att tidigt läsa med barnen ger dem en bra start i livet och värdefulla kunskaper om samhället, menar skribenten.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2023-09-30 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag minns hur min mamma läste med mig som barn, från mina tidiga år och lärde mig språkförståelse och ordens betydelse och stavning. Och hur hon inspirerade mig till mina uppsatser i skola och hemmiljö. Något som jag är henne evigt tacksam för. Önskar att dagens mammor gör sammaledes med sina barn. Läs, läs, bara läs och gör det tillsammans.

Men låt våra politiker jämna vägen för litteratur som skildrar omgivningar och uppväxtmiljö för våra barn. Göra dem nyfikna och kunskapstörstiga från de första åren så att de bereds möjligheter till ökad förståelse av omvärlden för att det må gå dem väl i livet och gör det lättare för dem i umgänget med kamrater, stora som små.

Ge livet runt omkring barnen, det inom räckhåll, det nåbara, texter som kan berätta om de gamla husen, fabrikerna och människorna och deras liv i gångna tider. Låt texter skapa förståelse hos barnen om föräldrarnas liv och farföräldrarnas, morföräldrarnas.

En morgontidning som dagligen droppar ner i brevlådan skildrar vad som händer idag och bevarar skeendet långliga tider framöver. Den förser nyss läskunniga såväl som ålderstigna pensionärer med orientering i tillvaron.

Kunskapen har ärvts genom generationer. Kasta inte bort den.