Landsbygdskolorna räddades – sen kom kallduschen

Trots att Överumsskolan räddades från nedläggning drabbas den hårt av en slimmad organisation, skriver debattören.
Trots att Överumsskolan räddades från nedläggning drabbas den hårt av en slimmad organisation, skriver debattören.

För en tid sedan publicerades lugnande besked från kommunfullmäktige i Västerviks kommun. "Landsbygdsskolorna skulle INTE läggas ned", tutades det ut med stora bokstäver.

Insändare 5 november 2023 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det hade vänts på varenda sten och hittats pengar för att se till så att skolorna skulle överleva, trots tidigare diskussion om nedläggning. Detta är självklart bra för alla.

Kallduschen kom senare.

I dag blev vi på min skola varse om att nedskärningar skulle behövas för att ekonomin ska gå ihop nästa läsår. Personalstyrkan på min skola kommer att minskas med 25 procent i en redan slimmad organisation. Var fjärde anställd ska effektiviseras bort. Den kvalitet skolan kan erbjuda barnen minskar med 25 procent. Arbetsbördan hos de som blir kvar ökar med 25 procent. 

Det är likadant på flera skolor i kommunen. Kvaliteten ska sänkas för många av våra elever. Färre anpassningar och stöd kommer att kunna erbjudas.

Vårt yrke sägs vara det äldsta och viktigaste som finns, men när ska vackra ord förvandlas till handling och skolorna verkligen satsas på? Har ni i kommunfullmäktige märkt av nedskärningar hos er verksamhet eller är det bara mindre viktiga delar av samhället som det hyvlas på? Ska ni satsa på framtiden eller på att köpa badplatser och bygga ut flygfält?

En moralisk rättvisa vore om de som ligger bakom alla nedskärningar fick sköta alla uppsägningar istället för våra rektorer som får bära hundhuvudena och ta de jobbiga besluten om vilka som får söka nytt jobb...


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa