Kriget mot karragenan

Många svenskar lider i dag av magont. Stavas boven karragenan?

Många svenskar lider i dag av magont. Stavas boven karragenan?

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Insändare2015-04-07 11:24
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Brukar du köpa grädde med lägre fetthalt än 40 procent? I så fall får du garanterat ämnet karragenan på köpet. Men vad är karragenan och varför finns det i grädden?

Jo det är ett mycket vanligt förekommande förtjocknings och stabiliseringsmedel som oftast heter E 407 på förpackningen. Nu är det inte bara i grädde som karragenan används. Man hittar det i glass, välling, såser, godis, potatissallader, räksallad och andra skaldjurssallader. Men det finns även i chokladdrycker, sylter, milkshakes och liknande produkter.

Karragenan framställs från en speciell rödalg som lever i Nordatlanten. För att kunna utvinna karragenan från algen används kemiska metoder. Det finns ett 40-tal olika men huvudämnet som används är extrarationsbensin, som är både cancerframkallande och kan ge fosterskador. Naturligtvis säger tillverkarna att karragenan är helt ofarligt men djurförsök har visat på att både cancerrisken ökar och att störningar kan uppstå i mag-tarmkanalen.

Väldigt många människor upplever i dag problem med magen. Man har kanske ”uppsvälld” mage eller en som ofta är öm. Ett annat symptom är att man får avföringsproblem genom att vara ”lös i magen”. En vanlig diagnos är då laktosintolerans, eller IBS, vilket betyder känslig tarm, vilket många gånger drabbar barn och ungdomar. En ordination man oftast får är att välja laktosfria livsmedel. Det är här som karragenan spökar till det, eftersom det är en långt mer vanlig tillsats i laktosfria livsmedel än i vanliga kan många med diagnosen laktosintolerans eller IBS få större besvär av sina mag-tarmproblem än om man åt vanlig kost. Många har blivit helt besvärsfria efter några månader när man inte ätit mat med tillsatsen E407.

Så man skall alltså se till att inte få med sig några varor hem från butiken som innehåller E407. Här kommer jag tillbaka till grädden: Varför sänka fetthalten med ynka fyra procent och tillsätta karragenan endast av den orsaken att den inte går att vispa annars? Vill man ha en grädde med lägre fetthalt så kan man ju alltid späda den med vanlig mjölk. När det gäller vispad grädde är det också lätt att lösa, man tar helt enkelt lite mindre av den om man inte vill ha så mycket fett.

Ställ upp i kriget mot karragenan genom att inte köpa grädde med reducerad fetthalt eller andra varor som innehåller tillsatsen E407.

Väldigt många människor upplever i dag problem med magen.

Läs mer om