För några veckor sedan fick föräldrarna på förskolan Arabia ett mejl om att personalstyrkan har tvingats minska ner till fem pedagoger, från tidigare sex pedagoger, per avdelning. Detta på en förskola som är fullbelagd, med cirka 34 barn i åldrarna 1-5 år per avdelning. Personalbristen har bland annat föranlett att viss service på förskolan har fått begränsas. Till exempel serveras inte längre smörgås och mjölk till mellanmålet klockan 14.15 på fredagar, utan detta har ersatts av en fruktstund. Det vanliga mellanmålet har förlagts senare på eftermiddagen när de flesta barnen har gått hem.
Enligt Livsmedelsverket är mellanmål för små barn viktiga, eftersom de inte orkar äta så mycket vid varje måltid. Det kan, enligt Livsmedelsverket, till exempel bestå av mjölk och smörgås samt en bit frukt. Detta framgår även av riktlinjer för kost i förskola, skola, fritidshem och fritidsklubben i Västerviks kommun, som beslutades av kommunstyrelsen den 23 november 2021. Men att måltiderna förläggs på tider då barnen inte vistas på förskolan kan knappast vara meningen med riktlinjerna och således efterlevs inte kommunens beslut. Men detta tycks inte besvära ansvariga inom förskolan. Inte heller bedöms det strida mot likabehandlingsprincipen, trots att andra förskolor och skolor i kommunen i vart fall har tillräcklig personalstyrka för att servera barnen mellanmål. På fråga om mellanmål får skickas med hemifrån svarar ansvariga inom förskolan att det inte behövs. De tycker inte heller att personalbristen medför någon säkerhetsrisk för barnen.
För någon som inte är uppdaterad inom turerna med besparingar inom förskolan kan detta tyckas vara ett litet problem. Men faktum är att kommunen kontinuerligt hittar nya strategier för att spara pengar på barnens bekostnad. Exempelvis ombes föräldrar att under läsårets fyra stängningsdagar nyttja ”annan barnomsorg”. Något som innebär att barnen till de föräldrar som faktiskt inte har möjlighet att vara lediga får förvaras på en jouröppen förskola som de med stor sannolikhet inte besökt tidigare, med annan personal än den ordinarie. Enligt förskolans ansvariga är detta inte otryggt för barnen, utan ett bra sätt att prioritera i vår ekonomi, eftersom det finns andra kommuner som behandlar barnen så.
Hur förskolan ska ha möjlighet att bedriva en pedagogisk verksamhet utan tillräckligt med personal är en gåta. Och hur vi föräldrar ska känna oss trygga med att lämna våra barn på en plats som inte ens har tillräckligt med personal för att servera mellanmål är ytterligare en tankenöt som ansvariga förmodligen inte klurar på.
Föräldrarna på förskolan Arabia