Inte rätt att skuldbelägga barn och föräldrar i diabetesdebatten

Det finns många typer av diabetes, inte alla styrs av livsstilsfaktorer. Därför är det fel att skuldbelägga, anser skribenten.

Det finns många typer av diabetes, inte alla styrs av livsstilsfaktorer. Därför är det fel att skuldbelägga, anser skribenten.

Foto: Anna Bredberg

Insändare2024-11-20 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Hemmakocken:

Det finns fem varianter av diabetes enligt diabetesforskningen i dag. Alla är olika men med vissa likheter.

Att skuldbelägga barn och föräldrar med en överskrift "Inte konstigt att barn får diabetes" blir inte bra om man inte är påläst om fakta hur diabetes uppkommer.

Vi börjar med typ-1 diabetes. Det har tidigare kallats barndiabetes för man trodde det enbart förekom hos barn. Numera är det känt att även vuxna insjuknar i typ-1 diabetes. Vid typ-1 har kroppens eget insulinproduktion upphört och därför behövs behandling av insulin livet ut. Vid typ-1 har man också diabetesautoantikroppar i blodet som ej finns vid typ-2 diabetes.

Typ-1 diabetes ökar ofta vid och efter pandemier så som svininfluensan, covid-19 eller flera. Kroppens eget immunförsvar ger sig på betacellerna i bukspottkörteln, vilka producerar insulin. När betacellerna är förstörda skapar det ett livshotande tillstånd som kräver omedelbar insulinbehandling för att överleva.

Typ-2 diabetes är vanligast, ca 5% i Sverige har sjukdomen. Sjukdomen innebär att kroppen fortfarande kan producera insulin, men inte tillräckliga mängder. Typ-2 är mera ärftligt än typ-1 och kommer ofta i vuxen ålder. 

Många gånger förekommer högt blodtryck, höga blodfetter och övervikt. Kost och motion är viktiga verktyg för att försöka normalisera blodsockret vid typ-2 diabetes. Även tablett- eller insulinbehandling behövs ofta som tillägg. Det var nog den sorten du syftade på i din insändare.

Graviditetsdiabetes kan uppstå under graviditeten för att sedan gå över när barnet är fött. Där emot behöver man vara uppmärksam på symtom då det finns en ökad risk för att utveckla typ-2 diabetes.

LADA är en autoimmun sjukdom, med diabetesantikroppar i blodet och behandling med insulin precis som typ-1 diabetes, men LADA har ett långsammare insjuknandeförlopp. Vanligast är att personer över 35 år får sjukdomen. Blodsocker nivåerna är förhöjda vid debut men inte lika mycket som vid typ-1. Därför förväxlas LADA ofta med typ-2 diabetes vid diagnostillfället. LADA står för Latent Autoimmune Diabetes in Adult.

MODY kan bäst beskrivas som en sorts typ-2 diabetes hos unga, med ett tidigt insjuknande men utan diabetesantikroppar i blodet. Det finns dessutom flera varianter av MODY med ett gemensamt drag för MODY- formerna är att det är bristen på insulin som gör att blodsockerhalten blir för hög. Däremot har personen med MODY inte någon uttalad insulinresistens, vilket är vanligt vid typ-2 diabetes. MODY är väldigt ärftligt, och förekommer i flera generationer i samma familj

Diabetes i alla former är svårt för den som drabbas och anhöriga.

Att skuldbelägga diabetiker, oavsett vilken form av diabetes man har angående maten/inköp är väldigt förenklat när ärftligheten är mycket hög även på Typ-2 och MODY.  Barn väljer ej sina gener.

Mitt sista råd är att alla bör äta sunt för att må bra, det var väl kärnan i Hemmakockens inlägg. 

Det är något vi alla bör tänka på.