Hur ser framtiden ut för Karl-Erik Månssons torg?

Vi vill med denna text främst rikta oss till er som äger/ansvarar för Karl-Erik Månssons torg i Gamleby: Glebes Fastighets AB, Tjustbygdens Sparbank och Region Kalmar län.

Skribenten tycker att mer borde kunna göras för att Karl-Erik Månssons torg i Gamleby ska få ett ansiktslyft.

Skribenten tycker att mer borde kunna göras för att Karl-Erik Månssons torg i Gamleby ska få ett ansiktslyft.

Foto: Karin Hertz

Insändare2022-04-09 07:54
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som ni vet har det skett en fantastisk ombyggnad av gatumiljön I Gamlebys centrala delar och snart ska det byggas vårdcentral och äldreboende. Det känns verkligen att "Byn” är på väg in i framtiden!

Det gör det dock svårt att förbise andra delar av vår by som skulle må bra av ett ”ansiktslyft” vilket leder till frågan: Vad kommer att hända med miljön på Karl-Erik Månssons torg?  

Enligt uppgift ska alla plattor läggas tillbaka och övrig yta asfalteras. Men är det allt? Det känns som att torget har mer potential än så och skulle kunna nära en mer levande miljö för den allmänna trivseln, om det rustades upp.

Dammen med kvarnstenar, som Karl-Erik Månsson tog initiativ till när centrum byggdes 1971, skulle kunna få porla av rinnande vatten i stället som nu vara torrlagd med makadam i botten. Blommor, grönska, ja växtlighet skulle kunna planteras utmed husgrunden runt byggnaderna.  

Nu är alla träd, förutom två, fällda framför den gamla vårdcentralen, vilket inte känns som ett modernt miljötänkande.  

Riktiga parksoffor skulle verka mer inbjudande än de som snarare hör hemma på rastplatser/friluftsområden. Några står på baksidan av bankhuset vid soptunnorna, vilket knappast är en lockade plats att hämta andan på.

Vi är många Gamlebybor som därför önskar få svar på denna fråga om den framtida miljön på Karl-Erik Månssons torg.  

Finns det fler planer än plattläggning och asfaltering?  

Om nej – varför inte?  

Om ja – vilka är de?