Hur motiverar ni sommarstängningen i Loftahammar?

Öppet brev till ansvariga i kommunen.

Förskolan Flundran i Loftahammar stänger under fyra veckor i sommar, något som väckt stark kritik i samhället. Nu vill insändarskribenten veta hur kommunen motiverar beslutet.

Förskolan Flundran i Loftahammar stänger under fyra veckor i sommar, något som väckt stark kritik i samhället. Nu vill insändarskribenten veta hur kommunen motiverar beslutet.

Foto: Anna Persdotter

Insändare2023-04-07 07:16
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som en av alla föräldrar i Loftahammar med barn både i förskola och skola så ställer jag mig frågande till hur ansvariga för dessa verksamheter i alla nivåer har tänkt när man tagit beslutet att helt stänga förskole- och fritidsverksamheten i Loftahammar under fyra veckor i sommar?

Detta beslut har tagits utan någon dialog med oss vårdnadshavare. Informationen kring beslutet har varit bristfällig. Information gavs i förbifarten på ett föräldramöte i skolan, där inte alla vårdnadshavare närvarade. I förskolan fick vi ingen information förrän vi fick en lapp på hyllan där vi ombeds fylla i sommarens tider. Två veckors betänketid innan lappen skulle vara åter. 

Loftahammar är en av alla orter i kommunen där väldigt många av oss åretruntboende är beroende av att arbeta som mest på sommaren när samhället fylls av sommarboende och turister. Det är under dessa få veckor som företagen behöver dra in så mycket pengar som möjligt för att kunna existera året runt och inte bara på sommaren. Om vi som arbetar i de här företagen inte kan få en godtagbar, hållbar omsorg för våra barn under de här veckorna så försvåras vår möjlighet att arbeta och dra in de pengar som behövs, vare sig vi är den som äger företaget eller är anställda där.  

Det är inte en godtagbar eller hållbar lösning att skicka våra barn till Gamleby i fyra veckor, inte ens i en vecka. Barn har inte samma tidsuppfattning som vuxna. Något alla i skolans värld borde vara medvetna om. ”Det är ju bara en vecka eller fyra så det gör väl inget” är lätt för en vuxen att tänka. Men en vecka eller fyra kan kännas som en evighet för ett barn, speciellt om man sätts i en helt ny miljö, med många okända barn och vuxna som man helt plötsligt blir beroende av.  Även väldigt många vuxna tycker nya situationer är nervöst och jobbigt men vi kan både föreställa oss situationen i förväg och även greppa hur lång tid vi kommer befinna oss i den situationen. Det kan inte ett barn.  

Har man barn i både förskola och skola som behöver omsorg så kommer de på den nya platsen delas upp så de inte ens har tryggheten i att ha sitt syskon på plats.  

Kommunen kommer garanterat få statistiken på sin sida efter sommaren. Det kommer se ut som de vill. ”Det var ju inte många barn som behövde förskole- eller fritidsverksamhet de fyra veckorna, alla tog ju semester”. Ja så kommer det att se ut eftersom vi föräldrar kommer att få vrida och vända på oss för att våra barn ska slippa denna usla idé. Många barn kommer att få lov just dessa fyra veckor men det kommer att vara på bekostnad av föräldrarnas arbetstid, gemensam semester med hela familjen, far- och morföräldrar som får ställa upp, familjer som får hjälpas åt, ja ett helt pussel av lösningar för att lösa det som kommunen har ansvar för.

Jag vill även tillägga att alla i Loftahammar faktiskt inte har körkort och bil och kollektivtrafiken är ju i princip obefintlig så hur barn till föräldrar utan körkort och bil ska kunna ta sig till omsorgsverksamheten i Gamleby och tillbaka till sitt arbete i Loftahammar är ett mysterium.  

Hur ser ni rektorer och ansvariga för beslutet på informationshanteringen? Är syftet att ge informationen så sent som möjligt för att vi inte ska hinna reagera?

Hur motiverar ni att det här bli en bra lösning för barnen, föräldrarna och arbetsgivarna?  

Jag hoppas på ett svar som öppnar upp för dialog och inte bara att ni tar med er synpunkterna till fortsatt arbete.