Hur kan vi blunda för klädindustrins miljöpåverkan?

Modeindustrins påverkan på miljön tas inte på lika stort allvar som vilka kläder vi ska ha när vi går på kvällspromenad eller på jobbet, anser insändarskribenten.

Insändarskribenten får inte ihop ekvationen där vi å ena sidan uppmanas att köpa nya kläder för varje årstid och å andra sidan får rapporter om textilindustrins miljöpåverkan.

Insändarskribenten får inte ihop ekvationen där vi å ena sidan uppmanas att köpa nya kläder för varje årstid och å andra sidan får rapporter om textilindustrins miljöpåverkan.

Foto: Isabell Höjman/TT

Insändare2022-11-15 06:21
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dagens textilindustri kräver resurser av råvaror, vatten, kemikalier och energi och orsakar utsläpp till luft, mark och vatten. Allt det här vet vi. Men efter pandemin och kriget i Ukraina, så pratar inte några partier om något miljöarbete längre. Trots att det är viktigare än någonsin.

Modeindustrin kan stå för så mycket som tio procent av de globala utsläppet av växthusgaser. 92 miljoner ton avfall skapas och 79 miljarder kubikmeter vatten förbrukas varje år för att bara producera kläder, enligt en studie från Chalmers och flera andra internationella universitet. Man behöver inte vara så jättesmart för att förstå att detta inte kan fortgå.

Utsläpp av färg och kemikalier sker i vattendrag i u-länder utan någon rening och kläder som inte säljs bränns hellre upp än att säljas ut billigare. Bara för att försörja det nya modet som kommer härnäst. Det är så hela det kapitalistiska systemet fungerar, när det bara gäller att sälja och tjäna nya pengar.

Ändå kan alla kanaler sända program som propagerar och visar upp nya kläder som vi ska köpa varje ny årstid. Hur vi ska vara klädda när vi går på kvällspromenad eller till jobbet på kontoret. Vad är det för förljugen värld vi lever i? Och vi går tydligen bara på det.