Hur eggande är mat som leder till smittor?

"Hur länge ska staten hålla djurindustrin under sina vingar?", undrar insändarskribenten, som förespråkar ett växtbaserat jordbruk

"60 procent av alla smittämnen kommer från djur, är det inte bättre att stänga källorna till smittan, än att slösa bort pengar på att släcka eldar?", frågar sig insändarskribenten.

"60 procent av alla smittämnen kommer från djur, är det inte bättre att stänga källorna till smittan, än att slösa bort pengar på att släcka eldar?", frågar sig insändarskribenten.

Foto:

Insändare2023-04-07 11:24
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges största äggproducent drabbades 2021 av fågelinfluensan, över 2 miljoner höns dödades. Staten gav företaget flera hundra miljoner kronor i ersättning för förlusterna, kan inte pengar användas till annat än att släcka smittohärdar? 

Tidigare hade grisindustrin salmonellautbrott, men i början av året kom ett stort utbrott inom äggindustrin.160 000 höns dödades och nu har det andra larmet kommit, hundratusentals ägg återkallas och slängs och mer ersättning betalas ut. Hur länge till ska staten hålla djurindustrin under sina vingar?

60 procent av alla smittämnen kommer från djur, är det inte bättre att stänga källorna till smittan, än att slösa bort pengar på att släcka eldar?

Fågelinfluensan sprids mellan fåglar, sällan till däggdjur, men nu har viruset dödat 600 sjölejon utanför Perus kust. Vi är däggdjur, hur eggande är sådant scenario? 

De hundratals miljoner kronor som bönder ersätts med för olika smittor inom djurindustrin, skulle istället kunna hjälpa dem investera i ett proteinskifte, en grön omställning som är hållbar för folkhälsan och klimatet. Ett växtbaserat jordbruk skulle skona djur från lidande och död. Ärter, majs och spannmål som odlas till djur, mättar fler när vi äter dem direkt. Smittspridningen skulle upphöra, för bönor, vegoburgare och grönsaker sprider inte virus. 

Tvätta dina händer rena från djurindustrin, stöd ett svenskt proteinskifte, lev som vegan.