Hundar som bits ska vi inte ha någonstans

"Det värsta är att många köper en hund bara för att den ser gullig ut – eller tuff. Att ta reda på vad en hund är avlad för, och behöver för att trivas i sin flock, är en viktig detalj som tyvärr ofta glöms bort", skriver insändarskribenten, som inte tycker att det är rätt att lägga fokus på ras efter att en hund bitit ihjäl sin ägare.

Insändare 28 oktober 2022 06:09
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En hundägare har blivit ihjälbiten av sin egen hund, det mest förfärliga man kan tänka sig som hundälskare. Som ett brev på posten drar snacket om ras igång. I det här fallet en amstaff, en hundras som inte har någon medfödd ondska i sig, men som behöver en hundkunnig människa vid sin sida och en konsekvent och fast uppfostran. 

Istället för att diskutera så kallade kamphundar borde vi prata om varför man skaffar hund, vilken tid man har att ta hand om den – och om just den ras man fastnat för verkligen är bästa valet för just min familj. Är det inte dags att införa något slags ”körkort” på att skaffa hund? 

Det värsta är att många köper en hund bara för att den ser gullig ut – eller tuff. Att ta reda på vad en hund är avlad för, och behöver för att trivas i sin flock, är en viktig detalj som tyvärr ofta glöms bort. Att en hund över huvud taget bits är en varningssignal om att det inte står rätt till, men accepteras oftare om det är en ”liten gullig” ras. Men även små hundar kan göra stor skada. 

Vill man ha husdjur, men inte har det tålamod och kunskap som krävs för att få en trevlig och social hundkompis att lita på, kanske man ska fundera på akvariefisk eller hamster. Hundar som bits ska vi inte ha någonstans.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa