Vem har då ansvaret? Länsstyrelsen får meddela föreskrifter om vilka vattenområden i länet, utöver allmänna farleder, som vattenskotrar får användas i. Innan Länsstyrelsen meddelar föreskrifter om användning av vattenskoter inom ett vattenområde ska Länsstyrelsen höra Sjöfartsverket, Kustbevakningen, Transportstyrelsen och berörd kommun i den omfattning som behövs.
Är det här problemet ligger? Många tunga instanser har ansvar men det händer inte mycket! Men det finns regler i förordningen, till exempel att den som framför en vattenskoter ska anpassa färdväg, hastighet och färdsätt så att människor och djur inte störs i onödan. (Förordning 2004:607).
Häromdagen körde en skoter i timtal på Lindödjupsfjärden. Det kan noga ifrågasättas om detta är miljömässigt eller följer förordningen. Ytterligare exempel där en annan skoter kör in i Lindödjupsvikens innersta delar bland bojar, båtar och inte minst badande. Inte nog med det, man tar upp en liten pojke som får åka med. Säkert kul för honom, men utan flytväst och i hög fart. Oansvarigt av föraren! Att köra skoter bakom och framför större båtar i deras svall tyder inte på gott sjövett. Regering och Länsstyrelsen måste tag i detta nu!
Den som simmar på öppet vatten syns dåligt, och risken för kollision med vattenfordon blir högre. Vi vet ännu inte vad som orsakade den tragiska olyckan i Loftahammar, men det finns saker man kan tänka på för att minska riskerna. Stationsansvarig på Sjöräddningssällskapet i Loftahammar lämnar tips till den som ska ut och simma att ha en färgglad badmössa och ha följebåt och att simma längs stranden. Även om man är duktig simmare kan man få kramp. Simma inte på öppet vatten!
Debatten om vattenskotrarna återkommer varje sommar. Många upprörs av skotrarnas framfart medan andra älskar farten och spänningen. Men nu kan ett beslut om förarbevis vara på gång. Nu säger infrastruktursministern Tomas Eneroth att han är beredd att driva frågan på nytt.
Reglerna om att köra vattenskoter finns i förordningen om användning av vattenskoter. Där står det att vattenskoterkörning endast är tillåten i allmänna farleder och i områden där Länsstyrelsen beslutat om undantag från det generella förbudet. Vattenskoterförordningens giltighet har ifrågasatts genom en dom från EU-domstolen vilket gör att det idag inte bedrivs någon tillsyn utifrån reglerna i förordningen. Utomlands finns ofta klara bestämmelser med bojar med mera. Du som kör vattenskoter har ansvar för att följa sjölagen och de sjövägsregler som gäller. I de fall då det inte görs utför Sjöpolisen/Kustbevakningen åtgärder på samma sätt som mot andra fartyg.
Några av orsakerna till vattenskoterolyckor är att förare överskattar sin körförmåga, kör för fort eller är alkoholpåverkade. Det händer också att vattenskotrar kör in i varandra eller att man får ett kast i en våg och gör sig illa på skotern eller kastas i vattnet. Kör vattenskoter på ett säkert sätt!
Här är några råd att följa för en säker vattenskotertur: Förutom att känna till sjövägsreglerna måste du också använda gott omdöme i förhållande till annan sjötrafik. Ha alltid flytväst och hjälm, kör aldrig onykter och håll på sjövägsreglerna – sjölagen gäller även för vattenskotrar. Använd alltid ”död mans grepp” på ett korrekt sätt, om du ramlar i vattnet ska motorn stängas av. Ta hänsyn till miljö och kör inte din vattenskoter nära skyddsområden för fåglar.