Hög moms drabbar medier

Surfande. Momsen på digitala tidningar är mycket högre än på tryckta.

Surfande. Momsen på digitala tidningar är mycket högre än på tryckta.

Foto: Kallestad, Gorm

Insändare2017-01-25 15:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svensk nyhetsförmedling befinner sig i förändring. Parallellt med att varsel och nedskärningar dominerar nyheterna från mediebranschen sker också en digitaliseringsprocess med ökande intensitet. Redan nu hämtar två tredjedelar av svenskarna i åldern mellan 25 och 55 sina nyheter digitalt. Fler och fler övergår också till att köpa digitala nyhetstjänster. Rätt hanterat hoppas mediebranschen naturligtvis på att denna utveckling vänder den nedåtgående spiralen.

Men det finns en rad hinder på vägen. Ett av dessa är momslagstiftningen. Tryckta tidskrifter och tidningar, liksom böcker, har den förmånligt låga momssatsen om sex procent. Samma innehåll digitalt har dock en momssats på 25 procent. I takt med att fler slutar köpa fysiska tidningar och istället köper digitala mediepublikationer innebär detta stigande kostnader för branschen. Det är, med DN:s chefredaktörs Peter Wolodarskis formulering, en tickande bomb för mediesverige.

Orsaken är inte illvilja från svenska politiker, utan gamla regleringar i EU:s momsdirektiv. Direktivet definierar en tryckt tidning som en vara, och en digital publikation som en tjänst. Momsdirektivet har helt enkelt inte följt med i utvecklingen utan har istället utvecklats till ett allvarligt hot mot modern nyhetsförmedling.

Enligt de EU-regler som gäller ska digitala tjänster beläggas med ett medlemslands standardmomssats. En tolkning som innebär att Sverige har den näst högsta digitalmomsen i EU.

Som tur är pågår nu en process för att uppdatera EU:s momslagstiftning. EU-kommissionen har liksom Europaparlamentet nu uttalat ambitionen att reducerad moms ska tillåtas även för digitala tidningar. Men att förändra EU-regelverk tar tid, och i skatte- och momsfrågor krävs dessutom enighet bland medlemsländerna. Det är därför långt ifrån säkert att en förändring verkligen kommer på plats i närtid, ännu mindre att så sker med skyndsamhet.

Det är nu upp till ministerrådet att hitta en väg framåt. Här har Sverige inte råd att luta sig tillbaka. Jag välkomnar kulturminister Alice Bah Kuhnkes utfästelser i frågan. Nu återstår att se om regeringen och kulturdepartementet klarar av att gå från ord till handling.

I arbetet för en modern och teknikneutral momslagstiftning finns det en blocköverskridande enighet i Sverige. Med en stark beslutsamhet från svensk sida är jag övertygad om att det går att få den här frågan i hamn. Inte minst finns viktigt stöd att hämta från de svenska europaparlamentarikerna. Tillsammans behöver vi göra det som går för att förbättra förutsättningarna för en hårt pressad mediebransch.