Hellre lite skit i hörnen än biologisk katastrof

Det är helt klart vår i luften när lövblåsarna överröstar fåglarnas kvitter och luften fylls med en blandning av vägdamm och lukten från eldandet av löv och kvistar, men är det ett gott vårtecken?

Skippa lövblåsning och löveldning och ge istället pollinerare en chans att få göra sitt viktiga jobb, tycker insändarskribenten.

Skippa lövblåsning och löveldning och ge istället pollinerare en chans att få göra sitt viktiga jobb, tycker insändarskribenten.

Foto: TT-bild, montage

Insändare2022-03-23 06:21
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Insektsdöden är omfattande och vi måste alla hjälpa till att försöka bromsa denna utveckling! Bönder har i olika projekt sått blommor vid åkerkanterna för att gynna bin, getingar och humlor och att köpa ekologiskt mat gynnar biologisk mångfald.

Föreningar och privatpersoner anlägger bihotell, vissa kommuner låter gräset växa högt i dikena för att blommorna ska hinna blomma och många trädgårdsodlare planterar mycket blommor för att gynna pollinerare. Ska då andra delar i samhället få sätta krokben för dessa räddningsaktioner, genom till exempel lövblåsning och löveldning, innan insekterna ens fått en chans att leva sina liv och berika planeten?

En för hårt klippt gräsmatta och perfekta rabatter är utifrån biologisk mångfald, ett rent helvete med näringsfattig jord, få insekter och ännu färre fåglar. Istället för att elda, kan man lägga kvistar i ett hörn av trädgården och det blir snabbt bostäder till de livsviktiga småkrypen. Löven bör man kratta in i buskarna, där de blir fin näring och krypen som övervintrat bland löven slipper dö i lågorna.

Med lite skit i hörnen överlever fler flygfän, vi får hjälp i matproduktionen, det blir mer mat åt fåglarna och deras ungar och när lövblåsarna tystnat, innebär kråksången också att vi slutar släppa ut en massa onödig koldioxid, genom att vi slutar elda för kråkorna, som varken fryser eller gillar röken.