Hästägare – plocka upp skiten efter er

Vi läster ofta om att hundägare inte plockar upp bajset efter sina älskade djur. Men hur är det med ”hästfolket”?

Hästskit på cykel- och gångbanan vid Gränsövägen.

Hästskit på cykel- och gångbanan vid Gränsövägen.

Foto: Barbro Bewernick

Insändare2024-08-23 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under sommaren tar Västerviks Ryttarförening ut sina hästar på sommarkollo på Gränsö. Här betar de under sommarmånaderna och ungdomar får lära sig att rida och sköta sina älsklingar på annat område än i Målserum. Säkerligen en underbar tid både för hästar, ridintresserade ungdomar men även ett trevligt inslag för de som besöker Gränsö. Så långt allt gott och väl. 

Men när man använder gång- och cykelbanorna, Gränsövägen, Krokvägen och vandringslederna på Gränsö för ridturer så undrar jag, och förmodligen fler med mig, varför spillningarna från hästarna får ligga kvar? Borde det inte ingå i utbildningen att plocka upp ”skiten” efter sig? Här är det fullt med stora högar där folk ska promenera med hundar och småbarn. Cyklister får ”köra slalom” mellan högarna och bilisterna får skiten i däcken. 

undefined
Hästbajs

Det finns tydligen möjlighet för kommunen att skriva in i sina lokala ordningsföreskrifter att ”hästspillning ska tas omhand av ägaren”. Lite trist att behöva skriva in en så pass självklar sak i ordningsföreskrifterna, men kanske något för samhällsbyggnadsenheten att ta upp på sin agenda? Det kostar 800 kronor att kasta glasspapper eller en fimp på allmän mark (vilket är bra) och hundägare som inte plockar upp efter sin hund kan lagföras. Men när det kommer till hästägare är de helt befriade från detta ansvar – mycket märkligt! 

Så därför kommer här ett tips till ansvariga på Västerviks Ryttarförening: Låt ungdomarna avsluta dagens aktiviteter med att alla deltagare utrustas med skyffel/grep och hink/säck. Låt dem ta en promenad eller kör en vända med bil och låt dem ta hand om det som hästarna lämnat efter sig. Det ingår väl i deras ”arbetsuppgifter” att mocka i stallet och ta hand om det som hästarna lämnat i hagen? Så varför inte se till att de även får lära sig att upp det som hamnat på allmän mark? För allas trevnad! Kan inte vara så svårt, eller?

undefined
Hästskit på cykel- och gångbanan vid Gränsövägen.

Tror mig veta att detta ”fenomen” varit på tapeten tidigare men nu är det kanske dags att äntligen ta tag i problemet? Antingen från ansvariga i Ryttarföreningen eller från kommunens sida. Förstår inte logiken i att vi övriga medborgare ska ta hand om och känna ansvar för vårt avfall medan hästägare har en gräddfil och kan lämna sitt ”avfall” var som helst/hur som helst utan minsta ansvar.