Har dansken kommit tillbaka och slagit ut Västerviks centrum?

Grävningarna på Stora torget. Insändarskribenten undrar om det är dansken som kommit tillbaka för att ödelägga Västerviks centrum.

Grävningarna på Stora torget. Insändarskribenten undrar om det är dansken som kommit tillbaka för att ödelägga Västerviks centrum.

Foto: Ulrik Alvarsson

Insändare2024-10-04 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det verkar som Västerviks centrum är under belägring på nytt. Alla flyr hals över huvudet från centrum. Vägarna är borta, maskiner brummar och det ligger en dimma med grusdamm över hela centrum. Denna gång visar det sig att det inte är dansken utan Västerviks kommun som härjar. 1677 brändes hela centrum ned av danskarna och all handel försvann från Västerviks centrum. Under de senaste åren har jag sett hur Västerviks kommun gjort allt för att avveckla centrum. Stolligheterna saknar motstycke:

Bort med bilarna genom att minska parkeringar och enkelrikta, lägga onödiga pengar på att bygga om gator och tillåta cyklister nedför Storgatan (de kommer att fylla akuten och ta bort de sista gående personerna). Det verkar medvetet och helt i stadsarkitektens tanke att Västerviks centrum ska vara tomt på affärer. Det ska nämligen bara fikas i centrum. Vill man handla så åk till Ljungheden är inställningen hos samhällsavecklingsenheten. 

Resultatet är att många affärsrörelser knappt har överlevt dessa stolligheter och samtidigt har många fler affärer stängt i centrum. 

Nu drabbas Västerviks centrum av något som saknar motstycke sedan danskarna brände ned staden 1677. Västerviks kommun gräver upp hela innerstaden. Detta var troligen den sista spiken i kistan för centrumhandeln.

När grusdammet har lagt sig kommer antalet kvarvarande affärer halverats i centrum om ens någon överlever.

När danskarna brände ned staden 1677 fick Västervik skattebefrielse i fem år. Jag förslår att Västerviks kommun ger alla affärer i de centrala delarna en ersättning motsvarande 10 procent av deras årsomsättning som kompensation för den av kommunen medvetna nedstängningen av de centrala delarna under hösten.

Borgmästare Hjalmarsson, vad anser du om mitt förslag och vad avser du göra så att vi kan bygga upp vårt centrum idag till ett levande centrum med butiker?

Erik av Pommern

Svar direkt:

Det är bra att vår kommun och inte minst vår stad engagerar, liksom vad vi tillsammans gör med den. Jag och många med mig vill utveckla vår kommun, vår stad och vår stadskärna. Med hänvisning till historik i insändaren tänker jag att vi så klart aldrig får bli historielösa när vi formar vår framtid, men historien får inte få oss att avstå från just det – att forma vår framtid. Dock är den längsta historiska kopplingen jag kan referera till, när det gäller de i dagarna pågående arbetena på Storgatan och Stora torget, åldern på de ledningar som nu helt enkelt måste bytas ut. Det är naturligtvis synd att det ska behöva röra upp både damm och känslor och jag är den första att medge att informationen kunde varit än mer träffsäker i tid och rum. Det har medarbetarna på kommunen tagit fasta på och i dagarna kompletterat tidigare given information både genom att söka upp butiks- och fastighetsägare samt hålla i informations- och dialogmöte. 

 Under Storgatan finns många ledningsskikt. Det är avloppsledningar, vattenledningar, fjärrvärmeledningar, elledningar och fiberledningar som alla ska samsas tillräckligt långt isär under den, i detta sammanhang, relativt smala Storgatan. Både kommunmedarbetare, lokala- och nationella entreprenörer arbetar i skrivande stund mycket skickligt med detta – och med ett enda mål; att Västervik ska fungera som en modern stad att bo och driva företag i. 

 Senare, under 2025 och 2026, efter att vi folkvalda fattat beslut, kommer vi gå vidare med att vidareutveckla Storgatan med utgångspunkt i de förslag som tagits fram gemensamt, mellan näringslivet som verkar i stadskärnan och kommunen, genom en så kallad BID-modell (Business Improvment District). Målet är att skapa ett attraktivt centrum för både butiksägare, besökare och Västerviksbor.

 Jag är naturligtvis medveten om att i de perioder då det praktiska arbetet med detta sker är Storgatan mindre rolig, både att bedriva företag på och att besöka. Men genom samarbete med verksamhetsutövare och tydlig information till medborgarna försöker kommunen göra det allra bästa för att entreprenadarbetena ska gå så bra och snabbt som möjligt för alla. 

 Huruvida man ska ersätta eventuella uteblivna försäljningsintäkter med skattemedel kan man se på olika sätt, men kommunens strävan är att det i framtiden ska bli än mer lönsamt att driva butik eller annan verksamhet på Storgatan. Avslutningsvis vill jag tillägga att det inte finns några planer på att ta bort parkeringsplatser, däremot flytta om några av dem till tvärgatorna, vilket möjliggör samma närhet till butiker och verksamheter.

 Med koll i backspegeln men siktet inställt mot framtiden och ett ännu bättre Västervik,

 Harald Hjalmarsson (M), Kommunstyrelsens ordförande