Handel bygger välstånd

Nationer. Frihandeln är viktig för välståndet, inte minst för oss i Sverige.

Nationer. Frihandeln är viktig för välståndet, inte minst för oss i Sverige.

Foto: Bela Szandelszky

Insändare2016-05-02 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I veckan påbörjades den trettonde rundan av förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och USA. Hälften av allt vi svenskar producerar går på export och säljs utomlands. Frihandel är nyckeln till välstånd, tillväxt och jobb. Den senaste tiden har förhandlingarna tappat fart. Därför är det viktigt att både Sverige och Cecilia Malmström nu gör sitt yttersta för ett frihandelsavtal som är både ambitiöst och modernt. För det gäller att vi kan ta stora kliv framåt i förhandlingarna innan höstens amerikanska presidentval.

Frihandelsavtalet mellan EU och USA handlar inte bara om att ta bort tullar. Lika viktigt är att skrota krångliga och onödiga regler som gör det svårt eller ibland omöjligt för företag att sälja sina produkter. Ett enkelt men talande exempel är färgen på jordningskablar. I EU är jordningskablarna gröngula, i USA är de vita. Men kvaliteten på kablarna inte har ju knappast något med färgen att göra. Detta kan tyckas vara en petitess, men det kan bli väldigt kostsamt för svenska företag som vill in på den amerikanska marknaden att tillverka både gröngula och vita kablar. Ett annat exempel är de tester som måste genomföras för att få produkter godkända. Testerna är ofta likvärdiga men måste göras både i Europa och USA, till höga kostnader. Genom ett frihandelsavtal skulle sådana här skillnader som bara kostar pengar försvinna.

Men frihandelsavtalet handlar inte bara om ekonomisk tillväxt. Det är också en unik möjlighet för EU och USA att tillsammans sätta nya internationella standarder för skyddet av miljö och hälsa. Från EU:s håll har man varit övertydlig med att vårt nuvarande miljöskydd inte kommer att förhandlas bort. Om världens två största ekonomier lägger ribban högt, så kommer andra länder snart vara tvungna att göra likadant. Farliga kemikalier och antibiotikaresistenta bakterier struntar i landgränser. För att ta oss an dessa utmaningar krävs internationellt samarbete. Här måste EU och USA tillsammans visa vägen.

Genom att riva tullmurar och handelshinder har världen blivit rikare. En friare handel har lagt grunden till det välstånd vi svenskar har idag och mer frihandel i världen är en förutsättning för att andra ska kunna göra samma resa som vi en gång gjorde.

Läs mer om