Håglösa, ensamma hästar – med täckena på

I dag ser jag överallt hästar i hagar som ser så håglösa ut. Många står bara i sin lilla fyrkant till hage, och har ett täcke på sig. En del står helt ensamma. Kan bara nosa på någon häst på andra sidan "staketet". Det är så ledsamt.

Hästar är flockdjur och borde få leva som sådana i stället för att stå ensamma i en hage, med hästtäcke över sig, tycker skribenten.

Hästar är flockdjur och borde få leva som sådana i stället för att stå ensamma i en hage, med hästtäcke över sig, tycker skribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-12-23 06:40
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En del har turen att ha en kompis, men långt ifrån alla hästar. Tyvärr. Sällan ser jag hästar springa i en stor flock, som jag kunde se på slutet av 70-talet.

Oavsett temperatur ute, har någon tagit på hästen ett täcke. Är det för hästens bästa? Eller är det för att man ska slippa lägga ner tid på att borsta? Rykta din häst istället! Det är både bra för blodcirkulation och ett välmående för hästen. Vill även påstå att det ökar tilliten mellan häst och människa.

Är det tidsbristen, som gör att hästar får stå där med sitt täcke? Enkelt att lägga på sadeln och rida?

Hästar har en päls och flera hudlager. Och huden har flera uppgifter, bland annat reglering av hästens kroppstemperatur. Du tar ju inte på dig en dunjacka när det är sommarvärme. Eller hur?

Hästar fryser mycket sällan och gör dom det så äter dom eller rör på sig. Men hur roligt tycker hästen det är att springa ensam i en hage? Vi får inte glömma bort att hästar är flockdjur. Inte ensamvargar.