Gratis sommarlovsbiljett till alla skolungdomar!

Det ska inte vara någon skillnad för skolungdomar i olika kommuner i länet – alla har rätt till gratis sommarlovsbiljett, tycker insändarskribenten.

"Alla unga ska ha möjligheten att leva ut sitt sommarlov till fullo, oavsett hur ekonomin ser ut hemma", skriver insändarskribenten, som vill ha gratis sommarlovsbiljett till alla skolungdomar i Kalmar län.

"Alla unga ska ha möjligheten att leva ut sitt sommarlov till fullo, oavsett hur ekonomin ser ut hemma", skriver insändarskribenten, som vill ha gratis sommarlovsbiljett till alla skolungdomar i Kalmar län.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2023-06-22 05:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sommarlovet är här. Sommaren ska vara en tid att skapa roliga minnen, extrajobba och umgås med vänner. Men detta är inte möjligt för alla Kalmar läns skolungdomar idag.

Alla kommuner i Kalmar län har blivit erbjudna att köpa in sommarlovsbiljetter för skolungdomar i år. Dock är det inte alla kommunstyrelser som tror på ungas rätt att röra sig fritt. Unga i bland annat Emmaboda, Nybro, Oskarshamn, Västervik. Detta skapar orättvisa inom Kalmar län. 

Ungdomar i vissa kommuner tvingas betala dyra tåg- och bussbiljetter, medan deras vänner från andra kommuner får resa gratis. Alla har inte råd att betala för biljetter och har därför inte möjlighet att träffa sina vänner som får åka gratis. Detta leder till att vissa unga har svårare att upprätthålla vänskapsrelationer, sommarjobba och så vidare, helt enkelt njuta av sommaren. 

Ofta skyller man på att det är stramt med pengar, att man måste budgetera bort sommarlovsbiljetter för annat. Man prioriterar helt enkelt bort samhällets unga. Det som kommunerna, vilka inte ger ut sommarlovsbiljetter, säger är alltså att om du inte har råd har du inte rätt till en fri sommar. 

Låt alla skolungdomar i Kalmar län få röra sig fritt. Alla unga ska ha möjligheten att leva ut sitt sommarlov till fullo, oavsett hur ekonomin ser ut hemma. Gratis sommarlovsbiljett till alla skolungdomar i Kalmar län!