Gör Stenhamra till laddcentrum för ostkusten i stället!

Västerviks stad och centrum har nu möjligheten att positionera sig som Ostkustens pärla, med möjlighet till stadsnära parkering och superladdning för framtidens elfordon. Stenhamraparkeringen med dess centrala läge skulle kunna attrahera turister åkande från norr till söder.

Tänk om Stenhamra kunde bli hela ostkustens laddningscentrum i stället för att bebyggas och bidra till förtätning av staden, föreslår skribenterna.

Tänk om Stenhamra kunde bli hela ostkustens laddningscentrum i stället för att bebyggas och bidra till förtätning av staden, föreslår skribenterna.

Foto: Karin Hertz

Insändare2024-01-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Västervik ligger strategiskt med dagens elbilars räckvidd. Morgondagens turism kommer att elektrifieras och möjligheten till laddning kommer att styra målen. 

Västerviks Resort med sin stora erfarenhet och kunskap om turisters behov har redan sett behovet av en solcellsstyrd elparkering för elbilar. Västerviks kommun har systematiskt kartlagt och mätt behovet av parkeringsplatser i centrum och kan presentera behovet för detta. Dock finns där ingen plan för hur man ska kunna tillmötesgå morgondagens elturism och deras behov av laddning.

Här finns även Tindered Lantkök som ett litet ställe som lyckats väl med att sätta sig på turisternas karta. Under sommaren växer Västervik som alla andra sommarstäder med en betydligt större mängd besökare som vistas på orten. 

Tänk vilken föregångare Västervik skulle kunna bli om man skulle kunna stoltsera med följande information: ”Vackra vänliga soliga Västervik, staden som alltid garanterar en ledig laddplats i centrum”.  Tänk vad detta skulle innebära för centrumhandeln, för restaurangerna, för besökarna, ja alla i Västerviks stad. ”När solen står som högst och när elen gör som bäst. Då kan du ladda din häst”.

Det finns så många vackra miljöer i Västervik och andra unika platser som redan är bebyggda eller som står i faggorna att bebyggas. Ta nu detta tillfälle i akt och gör om Stenhamraparkeringen till laddcentrum för ostkusten i stället för att förtäta och totalt omöjliggöra för turister att besöka Västerviks stad och centrum.