Glöm inte bort att skratta i dystertiderna

I tunga och mörka tider får vi inte glömma bort det viktiga skrattet, uppmanar insändarskribenten.

Insändare 6 januari 2023 05:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med tanke på den senaste tidens bakåtgång i samhället och världen så kan man starkt känna av att positiviteten inte spirar omkring oss. Som människa fastnar man gärna i det negativa och samtalsämnet handlar numer bara om tråkigheter enligt min egen mening. Att detta påverkar oss i samhället är såklart givet och så även mig, men att fastna i det negativa är ingen fördel – varken för människan eller samhället. 

Min upplevelse i allt detta är att man glömmer att man kan fortsätta skratta. Man får vara glad och skoja om eländet, det är inte samma sak som att inte vara medveten, man hanterar det bara på ett sundare sätt. Likt ett barn kan man låta sig fara in i komikens värld, låtsas lite grann, föreställa sig olika ting, skapa karaktärer och skratta, skratta och skratta. 

Att ett ”skratt förlänger livet” skojar man inte bort, det stämmer fullt ut. Att träffa på människor som har långt och svårt för skratt skapar känslan av bedrövelse hos mig, vad har gjort att man tappat det på vägen? Jag tror vi alla föds med förmågan men att man såklart kan skratta åt olika ting, precis som att vi är olika i våra personligheter. Att kunna skratta är inte samma sak som att man aldrig varit med om tråkigheter, många gånger upplever jag tvärtom. Att kunna tillåta sig glädje även i tyngre tider är det finaste man kan ge sig själv.

Så låt oss börja det nya året med att tänka extra på detta och njut av att bjuda på dig själv och vara den som skapar det roliga, det bidrar till att fler kan se fördelen med att just kunna dela skrattet. Glöm aldrig det.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa