Fyra förslag på hur sopsorteringen ska hanteras i Västervik

Många soptunnor på rad.

Många soptunnor på rad.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Insändare2025-01-09 03:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag vill komma med synpunkter och förslag på reviderad nationell avfallsplan och avfallsförebyggande program, avseende kommunernas tilldelade ansvar.

Först vill jag ge en eloge till Naturvårdsverket för att de gav allmänheten möjlighet att komma in med synpunkter på förslagen senast den 31 augusti 2024. Har Västerviks fastighetsägare fått samma möjlighet angående utplacering av fyra stycken sopkärl per fastighet?

Jag delar fullt ut devisen ”att göra mer med mindre”. Men vad beslutsfattare och verkställare i Västerviks kommun glömt är att fastighetsägare inte är en homogen grupp! Stora och små hushåll, långa och korta avstånd till avfallsstationer, låga och höga ambitioner för avfallssortering.

En viktig uppgift i avfallsförebyggande åtgärder är att öka medvetenheten om att förebygga avfall i hela livsmedelskedjan. Hur gör man detta? I hela mitt yrkesverksamma liv har jag jobbat med att förändra attityder och beteenden. Bäst lyckas man genom personliga möten och ge bevis på goda exempel!

Förslag på förändringar i avfallshanteringen:

  1. Låt kunden själv bestämma hur många sopkärl som behövs och hur de är indelade. Taxa efter mängd avfall (jämför vatten och fjärrvärme).
  2. Åk ut och kontrollera hur bra eller dåligt folk sorterar.
  3. Ge sopåkare/avfallspersonal större befogenheter att påtala brister och ge feedback på god sortering. Kundtjänst eller personal på VMEAB har ingen vetskap om brister vid fastighetssortering men kan säkert mäta mängd sorterat avfall inom hela kommunen.
  4. Kanske ett lite udda förslag: Beslutsfattare och verkställare, gärna på högsta nivå, inbjuds till en träff på Björkliden 7 i Västervik för att ta del av hur ett litet hushåll de senaste 40 åren hanterat sin sortering av avfall.

Bengt Fredriksson