Prestige i frågan om fritids på landsbygden

På måndag 18/12 förväntas majoriteten ta beslut om att lägga ner fritidsverksamheten, alltså annan pedagogisk verksamhet i Blankaholm, Almvik och Totebo.

Wille Momark med barnen Elna Momark, Ingrid Momark och Einar Momark demonstrerade mot nedläggning av förskolor på landsbygden tidigare i höst. Nu kämpar de även för att fritids ska få finnas kvar på orten.

Wille Momark med barnen Elna Momark, Ingrid Momark och Einar Momark demonstrerade mot nedläggning av förskolor på landsbygden tidigare i höst. Nu kämpar de även för att fritids ska få finnas kvar på orten.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Insändare2023-12-16 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta efter att först ha hotat alla landsbygdsskolor om nedläggning, sen hotat våra förskolor, för att till sist hugga fritids, det sista de kan lyckas komma åt för att på något sätt visa sin styrka och makt. För det är precis makt det handlar om nu, prestige!

Nedläggningen handlar inte om att spara pengar, enligt barn- och utbildningsnämndens ordförande Andreas Billtorp. Nedläggningen handlar om kvalitet. Våra barn ska tydligen få bättre kvalitet i sitt lärande och liv av att kliva av ensamma vid busshållplatsen, ta sig från busshållplatsen hem ensamma, vara hemma ensamma tills föräldrarna kommer hem från sitt arbete. Detta ska våra barn på landsbygden göra från sex års ålder enligt majoriteten med Billtorp i spetsen.

Tack för skenräddningarna av skolor och förskolor, styrande politiker, men när ni stänger fritids stryper ni långsamt livet ur förskolan eftersom ingen barnfamilj kommer att vilja flytta hit om man inte vill pendla till fritids fyra till åtta mil om dagen.

Jag har försökt vara ödmjuk, jag har trott att ni ska ha ett hjärta innanför er yttre fasad. Jag märkte tydligt när jag stod utanför kommunhuset en dag för någon månad sedan, för att visa mitt misstycke i frågan, hur några av er styrande politiker (L, M), folkvalda av oss medborgare, tyckte att jag kränkte er med mina vänliga frågor angående nedläggningen. En av er blev till och med arg och upprörd på mig och menade att barnen i stan behöver pengarna bättre. Visst låter det skrämmande! Några av er ville inte ens yttra er om det. Är det så här ni jagar röster inför nästa val?

Jag hör skrämmande resonemang från olika håll. Ni kan ju inte ha allt vi har i stan på landet också. Att det är viktigare med kvalitet i stadsskolorna än att ha kvar landsbygdsskolor är sådant man till och med kan läsa i dagspressen från styrande politiker. Har vi något annat kvar på landsbygden än just förskola? Nej, precis. Vi åker gärna in till stan för att besöka badhus och andra kommunala serviceinrättningar men det vitala för att vi ska kunna leva och bo på landsbygden måste få finnas kvar. 

På riktigt, Billtorp, nedläggning av fritids kan inte handla om kvalitet! Jag har talat med förskollärare både i Västervik och i andra städer och det finns ingen som håller med om era analyser. Det är ju uppenbarligen inte personalens eller barnens ord ni utgår ifrån för de har knappt varit delaktiga. Föräldrarna har ni misshandlat totalt med ständiga hot, inte har ni tagit reda på fakta heller för det har vi föräldrar fått trycka upp i ansiktet på er för att ni ska ta det till er. Inte ens då verkar ni se vad ni kommer att orsaka. Höstens skolfråga är så bedrövligt skött så det är sorgligt.

Jag saknar riktiga analyser i frågan. Var är barnperspektivet, var är samhällsperspektivet, var är föräldraperspektivet, var är landsbygdsperspektivet, var är näringslivsperspektivet? Det finns hur många perspektiv som helst som ni ignorerar men som tillsammans bildar en nyckel till liv både i stad och på landsbygden. Gör om, gör rätt.

Ska vi inte ha gemensamma politiker som värnar om både land och stad? Det får inte handla om ni och vi, det är livsviktigt att stad och land samarbetar. Vi är beroende av varandra.

Tas det beslut om nedläggning på måndag överväger jag att ge mig in i politiken och på demokratisk väg göra nästa val till ett nederlag för majoriteten. Det räcker nog egentligen att påminna både stad och land om hur illa ni har skött skolfrågan hösten 2023 för att få er på fritt fall. Jag lovar att åtminstone tydligt påminna era väljare om detta när det drar ihop sig för val.

Jag driver företag på landsbygden, jag driver även en lanthandel på landsbygden, jag har tre småbarn på landsbygden, jag är en av dem som opponerat mig mest i den här frågan. Varför? Jag lever i verkligheten, jag står mitt skottlinjen för majoritetens oansvariga politik. Jag talar för hela landsbygden för konsekvenserna är förödande för alla oss som bor här. Ni som har fritidsboende blir också drabbade för era hus kommer att falla i pris. ALLA blir drabbade.

Man behöver inte vara speciellt smart för att räkna ut att även Västervik som stad kommer lida av en utdöd landsbygd. Årets sommarstad flera år i rad. Årets landsbygdskommun 2015. 2014 blev Västervik silvermedaljör i tävlingen Årets stadskärna. Åtta år senare minns man tydligen ingenting för snart har majoriteten slaktat alla framgångar.

Jag är inte arg, jag är förbannad och ledsen över hur man kan föra en sån här politik.

På måndag är vi flera barnfamiljer som kommer åka in till kommunfullmäktige. Vi ses där!