I vår utmanande tid kan alla medborgare göra en viktig sak. Ta tid till att träffas, inspireras, prata, lyssna, tänka och kanske... göra något bra tillsammans. Den nybildade föreningen Dialog-Bildning är en av många möjligheter till att samskapa.
Vi har fått stort gensvar under det dryga halvår, då vi med ekonomiskt bidrag från Tjustbygdens Sparbank, har bjudit in till kostnadsfria föredrag och dialoger kring frågor som ryms under FN:s deklaration om Mänskliga Rättigheter.
Vi gläds över att så många kommit och inbjuder dig som inte provat till vårens möten. Vi vill också försöka nå unga vuxna med former för deras angelägna samtal. Här är några spridda röster från medlemmar:
- När man kommer tillbaka som hemvändare efter 50 år är allt förändrat i barndomsstaden. Man är lite lost. Man söker kontakt. Hittar en vän som visar vägen till Dialogföreningens föreläsningar. Man får lyssna till sådana kunskapens storheter som professorn i idéhistoria Sven-Eric Liedman, professorn i miljöhistoria Sverker Sörlin, professorn i filosofi Jonna Bornemark. Man får samtala om det man hört tillsammans med andra och får känna att det finns hopp i denna vilsegångna värld! Så ge inte upp i din lilla bubbla! Kom med i Föreningen Dialog-Bildning! Välkommen!
- Jag har känt mig inspirerad efter våra dialogseminarier till att läsa och tänka vidare kring demokrati, bildning, kunskapssyn, det mänskliga omdömet, vår relation till naturen mm. På olika sätt har alla seminarierna mynnat ut i frågan som Jonna Bornemark lyfte i avslutningen på sitt föredrag; Vad är vi människor? Vad ska vi bli? Vad betyder det att vara del av ett fungerande ekosystem? När vår relation till mörtar, en skärgårdstall, en klippa vid havet ändras, ändras vår relation till oss själva och till varandra.
- Det jag förundras över handlar om dialogformen. Jag har upptäckt en gemensam kraft, människor emellan, när vi ger oss själva tiden till samtal med andra. Tänker särskilt på båda dialogmötena om äldre förr, nu och i framtiden. Vi tog del av forskning av lokala forskarstuderande på Campus samt personal som arbetar inom omsorgerna. Vår samtalsgrupp träffades ytterligare en gång och resultatet blev en artikel om hur vi kan göra saker bättre.
- Medlemskapet i Föreningen har gett mig intellektuell stimulans, breddade och fördjupade kunskaper avseende viktiga samhällsfrågor som berör oss alla.
- Det har varit lärorikt och inspirerande att vara med i föreningen. Mitt samhällsintresse har utvecklats till att omfatta fler områden och mitt engagemang för samhällsfrågor har fördjupats och stärkts.
- 85-åriga idéhistorikern professor Sven-Eric Liedman pratade om att bildning uppstår när man är nyfiken på att lyssna och lära av andra. Efter seminariet frågade jag om hans bästa upplevelse: ”Det var att få sitta i en grupp och bara lyssna på ett par lärare och skolledare tala om demokrati i skolan”.
- Liedman säger: ”En förutsättning för bildning är demokrati och förutsättningen för demokrati är bildning.” Ett mycket dialektiskt och briljant uttalande. Ett annat är: ”Vi är aldrig färdigutvecklade som människor, vi kan alltid lära oss mer.”
- Efter filmen Det omätbara fylldes jag av en Känsla av förundran och tacksamhet inför alla som bidrar till omsorg av de svagaste i samhället. Den efterföljande diskussionen ingav hopp om att vi är många som faktiskt vill prioritera det mellanmänskliga i vårt samhälle. Genom ökad kännedom om varandra, får vi styrka och mod att försöka påverka (beslutsfattarna) i rätt riktning.
- Det finns så mycket kraft hos oss människor, som kommer fram i det gemensamma samtalet. Tänk om vi kunde omsätta all denna kraft till nytta för samhället!
Styrelsen för Dialog-Bildning önskar er alla en God Jul och ett Nytt År som blir Gott genom att vi blir ännu fler som träffas för att tillsammans inspireras till att göra bra saker i vår egen lilla värld såväl som att bidra till ansvarstagande för vår gemensamma Jord.
Styrelsen för Dialog-Bildning genom Lasse Övling