För mycket revirtänk kring vården i Överum

Kan någon förklara för mig och många med mig som inte förstår varför de läkare som idag driver hälsocentralen Astrakanen i Överum inte kan få fortsätta?

Skribenten har svårt att förstå varför regionen har så svårt att bemanna vårdcentralen i Överum.

Skribenten har svårt att förstå varför regionen har så svårt att bemanna vårdcentralen i Överum.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Insändare2024-01-24 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jo, jag är läskunnig och har läst alla turer som varit kring Astrakanens vara eller icke vara.

De som bor i Överum upplevs mer än nöjda med både de som bemannar hälsocentralen och den hjälp de får. Vad jag förstår av tidigare artiklar så är anledningen till stängning att det inte finns en specialistläkare på plats. Det har inte framkommit specifikt vad för specialistläkare det ska vara. Det finns många specialistområden, exempelvis neurolog, immunolog med mera.

Det jag funderar på; har regionen någon statistik på hur ofta det funnits behov av specialistläkare på Astrakanen? Om läkare på Astrakanen inte haft kompetensen så kanske de ändå löst det på ett tillfredsställande sätt. Kanske remittera till annan vårdgivare. Nedläggningar eller förändringar brukar ju föregås av en utredning.

Det är väl allmänt känt att kan inte den hälsocentral jag är listad hos hjälpa mig med mitt vårdbehov så remitterar de mig till rätt enhet.
Tänk att fallet är att de flesta i Överum som söker vård är barn och äldre. Specialistläkaren är neurolog. Hur bra är det?

Om jag förstår allt rätt så är nu planerna att Gamleby hälsocentral ska bemanna Astrakanen några dagar i veckan, detta trots att Gamleby har svårt att rekrytera läkare.

Om man då ska följa regionens policy så måste det finnas en specialistläkare stationerad i Gamleby. Då måste de ju även bemanna Överum med en specialistläkare, eller?

Kanske är det så att regionen menar att Astrakanen och hälsocentralen i Gamleby är en enhet. Räcker det då med en specialistläkare i Gamleby?

Är det viktigaste att ha en specialistläkare på Astrakanen eller att de som bor i Överum har nära till läkare och sjuksköterskor som kan hjälpa dem vidare om det finns behov? Tänker speciellt på barnfamiljer och äldre. Hur svårt ska det vara? Är regionen rädd för konkurrens nu när Gamleby fått en ny hälsocentral?

Ja det där med levande landsbygd känns som tomma ord för mig och nu ska även biblioteket i Överum läggas ned. Kan man inte bemanna det med hjälp från Gamleby?

Det känns ibland som för mycket revirtänk istället för att se möjligheter och tänka lite utanför "boxen".