Folk som åberopar sunt förnuft vet ofta inte vad de pratar om

Janne Näsström tycker att man ska vara skeptisk när folk hänvisar till sunt förnuft.

Janne Näsström tycker att man ska vara skeptisk när folk hänvisar till sunt förnuft.

Foto: Arkiv

Insändare2025-02-22 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sunt förnuft är ett allt vanligare argument i debatten, i Sverige och i synnerhet i USA där Donald Trump använder begreppet (common sense) för att underminera fakta. 

Fakta är att sunt förnuft ofta leder till oförnuftiga och skadliga beslut.

Skälet till att sunt förnuft leder oss fel kan förklaras med erfarenheter från en reklambyrå där jag var delägare på 1990-talet. Under några år arbetade vi med batteriinsamlingskampanjen. Uppdraget var att öka återvinningen av miljöfarliga batterier med kadmium utan att det lämnades in en massa brunstensbatterier. 

Kampanjen fungerade inte. Vi anlitade forskare i kommunikation och lärande. De analyserade vårt arbete och berättade följande: Vi människor kan bara bilda oss en nyanserad uppfattning om det som ligger oss närmast. I övrigt generaliserar vi. Ju mer perifert något är, desto mer missuppfattar vi. 

Vi försökte lära konsumenterna skillnaden mellan olika sorters batterier. Det var för krångligt. Åtgärden blev att förenkla budskapet: Batterier är skadliga för miljön. Lämna dem i en röd holk efter användning. Det fungerade och brunstensbatterierna fick uppdragsgivaren acceptera. 

Samma mekanism förklarar hysterin i samband med covid-19. Snart sagt vartenda land låste in sina befolkningar. Utom Sverige. Här verkställde Folkhälsomyndigheten de planer som länderna enats om inom ramen för världshälsoorganisationen. 

I början såg det ut som om Sverige gjorde fel. Hela världen kritiserade oss, inklusive Donald Trump. Arga medborgare krävde att även Sverige stängdes. I efterhand vet vi att det inte hade hjälpt. De inledningsvis höga dödstalen, främst i Stockholms äldrevård, berodde på att många stockholmare tillbringade sportlovet i de italienska och österrikiska alperna när pandemin nådde sin topp där. Innan Sverige hann stänga var smittan redan här. Folkhälsomyndigheten förlitade sig på att folk förstår sitt eget bästa och lyssnar till råd. Det stämde. 

En utvärdering av de tre pandemiåren visar att Sverige hade den lägsta överdödligheten i hela Europa. Fakta och vetenskap fungerade. I länder som satsade på sunt förnuft dog fler, samtidigt som stängningar fick andra effekter som att barn missade skolan, att människor förlorade kontakten med släkt och vänner och annat som orsakade psykiska sjukdomar och självmord. 

Ett annat exempel är hatkampanjen mot cirkus. Sunt förnuft påstods visa att djur och även människor tvingades utföra onaturliga konster. Allt var lögn och berodde på att den lata majoriteten inte kunde tänka sig andra förklaringar än hot och misshandel. 

Jag är sedan 2019 medlem i Jordbruksverkets dialoggrupp djurskydd. Därför kan jag med säkerhet säga att kampanjen mot vilda djur på cirkus saknade grund. Allt, precis allt, var rykten, lögner och exempel från hela världen, flera av dem äldre än 100 år. 

Nästa gång du hör någon säga sunt förnuft, kan du tryggt utgå från att den personen inte vet vad han eller hon pratar om. 

Janne Näsström