Fler chefer inte lösningen för äldreomsorgen

Heder åt den person som anmälde missförhållandena på ett äldreboende i kommunen.

Omorganisationer och fler chefer i omsorgen skapar inte automatiskt bättre ordning, menar skribenten.

Omorganisationer och fler chefer i omsorgen skapar inte automatiskt bättre ordning, menar skribenten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2021-05-03 05:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Flera omorganisationer under årens lopp har inte varje gång lett till det bättre och tron att lösningen verkar vara rekrytering av flera chefer verkar ofta vara stark.

Som framkommer ligger en enhetschefs fokus på löneutvecklings- och medarbetarsamtal varför kontroll av tandborstning och blöjbyten inte ingår i dennes dagliga rutiner? Det medicinska ansvaret ligger hos utlokaliserade sjuksköterskor som kommer och går vid behov.

Därför ligger det största ansvaret på att de boende får sina i första hand basala behov tillfredsställda på den personal som arbetar närmast dem.

Tidigare bedrevs vården i inte så ändamålsenliga lokaler men av mycket kompetenta och ansvarskännande skötare där inte ens minsta skråma förbisågs. Varje avdelning leddes av flera arbetsledare som vid behov också deltog i den dagliga vården. Detta tillsammans gjorde att det som nu skett aldrig hände.

Låt oss nu leka med tanken angående vad som eventuellt händer när ytterligare en enhetschef rekryteras. Jo de administrativa uppgifterna delas upp mellan de nu två enhetscheferna varför mycket av det dagliga arbetet i de olika grupperna antagligen fortfarande kommer att ligga utanför deras horisont.