En seger för EU – men en förlust för sanningen

Endast de med skyddsskäl kommer att beviljas asyl i Europa. Men i de nya riktlinjerna glömde EU-politikerna glömde hur man ska kunna hjälpa de som kommer att tvingas fly på grund av klimatförändringarna, skriver insändarskribenten.

"Inom några år blir en helt ny grupp av flyktingar som kommer att öka enormt de närmaste åren, klimatflyktingarna", skriver insändarskribenten, som menar att den här gruppen trillar mellan stolarna i EU:s flyktingpolitik.

"Inom några år blir en helt ny grupp av flyktingar som kommer att öka enormt de närmaste åren, klimatflyktingarna", skriver insändarskribenten, som menar att den här gruppen trillar mellan stolarna i EU:s flyktingpolitik.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2024-01-05 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

EU har enats om en gemensam politik för hur man ska stoppa flyktingar från att komma in i Europa. Lösningen är att det ska byggas ”uppsamlingsläger” vid EU:s yttre gränser. Var och hur dessa läger ska se ut och byggas är ännu inte helt klart. 

I lägren ska flyktingarnas ”skäl” till att få komma in i EU prövas. Endast de med ”skyddsskäl” kommer att beviljas asyl. EU-parlamentarikerna blundar för den stora sanningen att 110 miljoner människor på jorden är på flykt enligt UNHCR 2023. I den enorma siffran 110 miljoner finns många olika slags flyktingar. Man flyr på grund av krig, eller etnisk förföljelse. Många flyr för att man inte kan försörja sig eftersom det inte finns möjligheter till arbete, eller för att jorden inte längre går att odla.

Inom några år blir en helt ny grupp av flyktingar som kommer att öka enormt de närmaste åren, klimatflyktingarna. De kommer tvingas att fly för att klimatförändringarna – som den rika värden är skyldig till – har gjort det omöjligt att leva och bo där de alltid har gjort för att havsnivån stiger och dränker deras land, eller på grund av torka och att det inte längre finns något färskvatten och därmed gör det omöjligt att odla. 

Detta är den sanning som EU-politikerna glömde att ta med i sitt beslut om hur den nya flyktingpolitiken ska kunna hjälpa människor som tvingats fly på grund av EU:s ovilja att begränsa klimatförändringarna. Kommer klimatflyktingarna att anses ha tillräckliga skäl för att släppas in i EU?

Vår svenska regering ställer sig helt bakom EU:s nya inriktning när det gäller att begränsa och hindra flyktingars möjligheter att komma in i EU och därmed också i Sverige. EU:s och regeringens politik är även ivrigt påhejad av socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson, som håller med om att flyktingpolitiken måste åtstramas. Hon leder det parti som alltid har förknippats med solidaritet och medmänsklighet, alla människors lika värde och rätten till människans frihet. Har Magdalena Andersson glömt bort hur arbetarrörelsens paradsång Internationalen börjar?

Inom en snar framtid kan ytterligare miljontals människor vara på flykt bara för att ingen gjorde något åt de hotande klimatförändringarna.