Elbilarna allt bättre

Framtiden? Elbilar som tillverkas av företaget Build Your Dream (BYD) i Kina. Det säljs lika många elbilar i Kina som i resten av världen.

Framtiden? Elbilar som tillverkas av företaget Build Your Dream (BYD) i Kina. Det säljs lika många elbilar i Kina som i resten av världen.

Foto: Magnus Hjalmarsson Neideman

Insändare2017-06-16 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lars Cornell skriver en replik på min debattartikel om elbilar i VT 5/6. Det finns flera märkliga påståenden i repliken, men jag väljer att åtminstone svara på de mest centrala frågorna.

Cornell bestrider nyttan av att Sverige ska bli fossilfritt. Förutom att det är viktigt att alla länder tar sitt ansvar i kampen mot klimathotet har det också visat sig vara en bra affär ekonomiskt. Sverige har idag minskat sina utsläpp med 25 procent och enligt internationell expertis har det snarare ökat vårt välstånd än tvärtom.

Syftet med att utveckla ett fossilfritt Sverige är att visa omvärlden att det går att förena hög välfärd med mycket låga utsläpp av växthusgaser. Det goda exemplet påverkar andra stater att följa efter. Att gå före är också en strategi för att kunna öka vår konkurrenskraft samtidigt som ny smart teknik kan spridas till andra länder.

När det gäller elbilen finns det flera relevanta frågeställningar som Lars Cornell tar upp. Den korta berättelsen är att elbilen är intressant för att den har en så stor positiv potential att minska utsläppen från persontrafiken i hela världen. I Sverige som har en fossilfri elproduktion är elbilen ett klokt val om man vill minska utsläppen. Det kostar förstås koldioxidutsläpp att producera produkter om man inte har 100 procent förnybar energi i landet men i takt med att fler länder går över till förnybar energi kommer det problemet att avta. Idag ökar investeringarna i den billiga förnybara elproduktionen som vind och sol i både USA, Kina och Indien vilket gör att elbilen också blir ett allt bättre alternativ.

Batteriproduktionen måste också bli miljövänligare och därför är det så glädjande att en ny batterifabrik, Northvolt, sannolik kommer att byggas i Sverige där de också satsar på att utveckla en cirkulär ekonomi där gamla batterier görs om till nya batterier. Mycket arbete återstår förstås innan elbilen kan kallas hållbar (det kan ingen bil) men världen kommer om 20 år knappast att acceptera en motor där 70 procent av bränslet försvinner som spillvärme och dessutom orsakar sådana luftföroreningar och klimatförändringar som den fossildrivna förbränningsmotorn. Elbilens tekniska utveckling har däremot bara börjat.

Läs mer om