Efter Facebookkritiken: "Har katter inte längre någon frihet?"

En kattägare i Gamleby har tröttnat på att folk skriver facebookinlägg om hennes katt som gärna hänger nere vid centrum. Nu har någon till och med ställt ut mat till katten. "Inte så värst uppskattat."

Mini Molly, katten som gärna hänger nere vid centrum i Gamleby.

Mini Molly, katten som gärna hänger nere vid centrum i Gamleby.

Foto: Privat bild

Insändare2024-09-26 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Något som har varit ett ständigt bekymmer för oss är alla invändningar som vi får om en av våra katter. Katten heter Molly och kallas oftast Mini Molly efter sin mamma. Hon kallas så eftersom hon är lite mindre även fast hon snart är två år gammal. 

Ett av påhoppen som man ofta får höra är att "man släpper inte ut en kattunge".  

Jag har vid flertal gånger upprepat att hon är snart två år gammal och bara liten till växten som hennes mamma också var när hon växte upp.  Molly är en katt som älskar att vara ute bland folk, hon verkligen älskar att bli ompysslad, men lek är inget för henne.  Hon älskar att bli klappad och njuter bara av sällskap. 

De flesta man träffar på ute har gett många fina komplimanger om henne, hur fin och välmående hon är. Sen finns det en hel del personer som har helt andra åsikter som påstår att hon skulle vantrivas hemma, är undernärd, med mera.

Tyvärr så är det personer som inte träffat katten ifråga, utan bara sitter på internet och letar efter fel. Jag tycker att det här börjar gå för långt. Det är självklart jättebra att folk har koll på lösgående katter, för det finns ju faktiskt katter som blivit övergivna som skulle behöva tas omhand. Så man kanske borde ta och lägga lite mer energi på det istället? 

Gamleby är litet, nästan alla känner till att katten som älskar folk och gärna hänger med på en promenad har ett hem, men ändå så fortsätter kommentarerna att flöda. Droppen för mig var när jag sent en eftermiddag fick en samtal från en bekant, som säger att någon köpt kattmat och ställt precis till ingången till Ica. Inte så värst uppskattat att göra, då hon nu kommer dra sig ännu mer till Ica, och kanske om det vill sig illa att hon inte kommer hem och äter, då kan det faktiskt blir ett större problem. 

Kommentarer jag fick på mitt inlägg på Facebook, var bland annat att jag ska hålla henne inne, eller bygg en rastgård, om det hade varit en lösning för henne så hade jag självklart gjort det, tyvärr så skulle hon bli extremt deprimerad om hon inte fick leva sitt liv som hon gör, att strosa omkring och träffa folk.  

Det är ganska tråkigt att det ska behöva vara så i en så liten by dessutom, jag menar se till exempel på katten Luffar-Lasse, vilken fin respons gentemot katten, folk till och med reser för att träffa katten, så himla fint.

Här i Gamleby verkar det tyvärr som att djur är ett stort problem för en del personer då jag till och med fått meddelanden om att jag borde flytta katten.  

Jag blir väldigt ledsen över att det ska behöva vara såhär, jag hoppas att folk ska börja förstå att katter behöver sin frihet att kunna gå omkring.