Dyr ombyggnad av Västerviksvägen – helt i onödan!

Arbetet i Gamleby på Västerviksvägen har skett till en mycket hög kostnad, men har det varit värt det? frågar sig insändarskribenten.

Insändare 23 juli 2022 06:17
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En del av vägen är trevlig, en annan mindre bra. På södra sidan har vi fått en kostig. En smal gångstig med ojämnt underlag. Det borde vara bättre och jämnare när det är nyproducerat.

På norra sidan har vi fått en busshållplats. Mycket fin. Torget vid leksaksaffären är också fint. Men sedan kan man fundera över resten.

Varför kunde inte trottoarerna ligga kvar i samma höjd som vägen, som förut? Varför konstla till det som det nu blivit? Det är trevligt med blomster och buskar, men den nya gångbanan på norra sidan är livsfarlig! Jag har redan sett incidenter som kunnat sluta illa.

Gångbanan är avsedd för cyklister och fotgängare. Vad händer om dessa väjer för varandra och inte ser sig för? Det finns särskilt ett ställe där fallhöjden är cirka 60 centimeter från gångbanan ner till diket som är mellan gångbanan och nya vägen. Det är med andra ord livsfarligt att vistas där om man tar ett felsteg eller vinglar lite fel med en cykel. Där borde det finas ett staket som förhindrar en olycka, ja egentligen längs hela vägen där denna dumhet byggts in.

Dessutom så lutar gångbanan alldeles för mycket. Går man där med rollator eller rullstol så vill det till att man håller i grejorna så de inte drar ner i diket. Jag trodde att man i dag inte lutade gångbanorna mer än vad man måste för att vattnet ska rinna av, för att det ska vara så lätt som möjligt för de som använder rollatorer eller rullstolar.

När det gäller de risker som jag beskrivit, så skulle jag aldrig ha godkänt dessa som det huvudskyddsombud eller ordförande i skyddskommittén som jag varit på mitt tidigare arbete.

När det gäller kostnaderna kan jag nog säga att denna ombyggnad kostat mellan fem och tio miljoner kronor helt i onödan. 

Visserligen är jag endast 86 år och har arbetat i gatuarbeten i drygt 30 år. Men jag har aldrig sett rännstensbrunnar på en gångbana – här finns det 18! Jag kan inte tro att de är för regnvatten. Och om det är så, så har de väl hamnat på fel ställe?

Jag vet inte vem som räknat på pengarna för denna konstruktion, för jag har svårt att se att den skett på det billigaste sättet.

Jag undrar också vad man kommit fram till att kostnaden blir i framtiden för att underhålla allt detta, med blommor och blader, snöröjning och så vidare.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa