Vetenskapliga modeller är bara giltiga så länge omvärlden är oförändrad. Det gäller även kalkyler och påståendet från Carola Lisell (Västerviks-Tidningen 25/11) att en lag om att offentlig sektor bara ska ta emot e-fakturor skulle spara 600 miljoner kronor. I verkligheten blir effekten ökade kostnader och försämrad service utanför storstäderna.
I Danmark finns en sådan lag från 2005. Det är förklaringen till att ländernas gemensamma postföretag Postnord går på knä, vilket leder till besparingar som orsakar stora problem i den svenska postgången.
Liknande krav på digitalisering framförs från andra håll. Summan av det hela blir att underlaget försvinner för daglig postutbärning till alla hushåll och företag i Sverige. Det är bara en tidsfråga innan Postnord kräver att få ekonomisk kompensation, alternativt att dagens postlagstiftning slopas.
Varje regering, oavsett kulör, kommer inför valet att få aktieutdelning eller tvingas gå in med stora ekonomiska stöd att avskaffa lagstiftningen. Följden blir att postutbärningen försvinner och att vi tvingas hämta den post som ändå kommer. I Stockholm smiter man in på kvartersbutiken runt hörnet, jag som bor på landet måste köra bil 40 kilometer om dagen.
Andra argument för att slopa fysiska brev är att det sparar på jordens resurser. Tillväxten av skog i Sverige är 110–120 miljoner kubikmeter om året. Avverkningen är runt 80. Utanför storstäderna skapar skogen flest jobb i privat sektor och skogen svarar för 60 procent av landets nettoexport. Att sitta i möten i Stockholm betalar inte för vår stora import.
Nej Carola Lisell, lag om e-fakturor sparar inte ett öre för folkhushållet, tvärtom ökar det medborgarnas kostnader och försämrar vår service.