Det måste finnas bidrag jag inte känner till

"Det ska löna sig att jobba! Så låter det som så ofta i valtider. Aha, tänker jag. Gör det inte det?", spekulerar insändarskribenten.

"Det ska löna sig att jobba! Så låter det som så ofta i valtider. Aha, tänker jag. Gör det inte det?", spekulerar insändarskribenten.

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Insändare2022-08-16 05:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Det ska löna sig att jobba!" Så låter det som så ofta i valtider. Aha, tänker jag. Gör det inte det? När jag kollar på Socialstyrelsen vad riksnormen för försörjningsstöd är, ser jag att år 2022 får en vuxen, ensamstående 4 250 kronor/månad att leva på. Det blir ungefär 142 kronor om dagen. Då är hyra, el, hemförsäkring, arbetsresor, fack och a-kassa betald.

Om samma person har ett jobb utan krav på utbildning torde lönen ligga på cirka 21 000 kronor i månaden, efter skatt cirka 16 800 kronor. Månadskostnaderna kan vara: hyra 7  000 kronor, el 1 000 kronor, hemförsäkring 500 kronor, arbetsresor 2 000 kronor, fackavgift och a-kassa 700 kronor. I exemplet har personen 5  600 kronor per månad att leva på.

Jaha, inte mycket, men ändå mer än vad försörjningsstödet ger. Det måste finnas fler bidrag som jag inte känner till. Så snälla, tipsa mig om vilka fler bidrag som finns!

Om inte, så är det ju att slå in öppna dörrar, att kräva att det ska löna sig att jobba.