Det där med rekord kan man inte vara så säker på

Temperaturrekord hit och dit upptar stor läsyta i tidningarna. Med det skapar journalister en upphaussad stämning, där man försöker framställa "den goa värmen" som något negativt. Fakta är att fler dör under vinterhalvåret än under sommarhalvåret, enligt Statistikmyndigheten.

"Det där med rekord kan man inte vara så säker på. Förr mättes temperaturen tre gånger per dygn, nu mäts den varje minut. Då blir det svårt att jämföra. Vädret är till sin natur sådant att det alltid slås rekord någonstans på något sätt. Det är normalt", skriver insändarskribenten.

"Det där med rekord kan man inte vara så säker på. Förr mättes temperaturen tre gånger per dygn, nu mäts den varje minut. Då blir det svårt att jämföra. Vädret är till sin natur sådant att det alltid slås rekord någonstans på något sätt. Det är normalt", skriver insändarskribenten.

Foto:

Insändare2022-08-01 06:16
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En stor undersökning, som omfattar 74 miljoner dödsfall, visar att åtta gånger fler dör av kyla (7,3 procent) än av värme (0,4 procent).

Det där med rekord kan man inte vara så säker på. Förr mättes temperaturen tre gånger per dygn, nu mäts den varje minut. Då blir det svårt att jämföra. Vädret är till sin natur sådant att det alltid slås rekord någonstans på något sätt. Det är normalt.

Platser där det förr var skog och äng har nu blivit asfalt och byggnader. Det kan skilja fem grader mellan ett samhälle och skogen nära intill.

Tendensen för klimatförändringen är 0,1 grad varmare per tioårsperiod med vissa svängningar. Så har det varit sedan den kalla medeltiden som var en mycket svår tid för befolkningen som dog av svält, kyla och sjukdomar. Många flydde till Amerika undan kylan och malarian som då härjade. De senaste sju åren har klimatförändringen avstannat. Det är nog bara tillfälligt. Men det kan också vara så att det är inledningen på nästa kallperiod. Vi vet att den kommer, men inte riktigt när. Den borde vi oroa oss mer för.

”Klimatkrisen är ett kollektivt självmord” bullrar FN-chefen António Guterres. Han utgår från dokumentet SPM, Summary for PolicyMakers, som inte är vetenskap utan skrivet av FNs politiker med syfte att skrämmas. 

FN-IPCCs vetenskapliga dokument heter WG1 och är på 4 000 ej så lätt lästa sidor. Det dokumentet ger varken stöd för klimatkris eller allehanda otrevligheter om vi inte ändrar oss. Skillnaden mellan de två dokumenten har beskrivits i ett brev skrivet av 1 100 av världens ledande vetenskapsmän i facket.

Björn Lomborg och Nobelpristagaren 2018 Nordhaus är båda forskare i klimatekonomi. De anser, liksom jag, att en eller två grader varmare värld är till större nytta än skada. De varnar för extrema kostnader och miljöförstörelse om vi försöker påverka jordens temperatur enligt Parisavtalet.

Alla är vi ense om att vi ska vara sparsamma med jordens resurser. Men den nuvarande energi- och klimatpolitiken (sol, vind, ved och vatten) är tvärtom slösaktig med råvaror och landskapsyta. Vi befinner oss därför i en miljö- och energikris. Det är föga tröst att det är ännu värre för Tyskland med sin katastrofala Energiewende.

Den som vill lära sig mer om energi, klimat och global politik rekommenderar jag att följa den svenska bloggen Klimatupplysningen.se. Där finns artiklar och debatt på en hög teknisk och vetenskaplig nivå, ändå lättläst. Skribenterna vinnlägger sig om att göra skillnad på vetenskap och propaganda.