Undvik att köpa och äta odlad lax!

En lax i en laxodling i närheten av Haugesund i Norge. Det tar 2,5 till 3 år att föda upp en lax. När laxen slaktas väger den cirka 5 kilogram.

En lax i en laxodling i närheten av Haugesund i Norge. Det tar 2,5 till 3 år att föda upp en lax. När laxen slaktas väger den cirka 5 kilogram.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Insändare2025-01-07 16:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Några funderingar över reportaget om fiskerifabriken i Västervik som skall starta/återuppstå i januari-25.

I går kom det larm om kollaps i Östersjöns ekosystem. Totalt fiskestopp behövs. Vi fiskar upp strömming i Östersjön som mals till fiskfoder i Danmark för att transporteras till Norges laxodlingar. Fiskrens därifrån körs till Västervik för att frysas och sedan transporteras vidare till, osäkert vart, troligen utlandet för att bli katt och hundmat. Hur tänker man ur miljö- och klimatsynpunkt? Det borde bli mycket dyr hund- och kattmat!