Det är inte arbetslösa som borde starta företag

Janne Näsström, debattör.

Janne Näsström, debattör.

Foto: Ilkka Ranta/arkiv

Insändare2024-09-17 16:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sofia Cerne har rätt när hon skriver att fler borde starta företag. För sin egen skull och samhällets utveckling. 

Men hon har fel när hon föreslår att fler arbetslösa borde göra det.

Alla som studerat företagsekonomi vet följande. I Sverige gäller samma skatter och avgifter, lagar och regler för stora och små företag, privata och offentliga. Fördelen med att vara stor är att personalen kan specialisera sig och bli skickligare på sina uppgifter, att verksamheten kan rationaliseras och automatiseras samt att stora organisationer har rabatt på allt inklusive porto. Dessutom betalar stora företag mindre i skatt som andel av omsättningen, beroende på att merparten av skatter och avgifter baseras på lön och lönekostnadens andel är mindre.

Det här kallas skalfördelar och är den stora organisationens hela existensberättigande. Om skalfördelar saknas är ledningen inkompetent. 

Jag hör redan invändningarna. Småföretagare kan räkna på ett annat sätt. Hur då? För mig är det en uppmaning till svartjobb. Småföretagare har mindre administration. Ingen ska inbilla mig att en liten företagare som håller på med bokföringen på kvällarna är mer effektiv än utbildade specialister på en ekonomiavdelning. 

Till det kommer riskerna med att starta eget företag. De är så stora att de flesta anställda, inklusive näringsfrämjande tjänstemän, krampaktigt håller sig fast vid tryggheten med månadslön enligt avtal.

För att lyckas som företagare måste du ha ett välsmort nätverk av potentiella kunder, samarbetspartners och leverantörer. Den som behöver Arbetsförmedlingens hjälp att hitta ett jobb saknar det nätverket. Vidare måste du ha ekonomiska resurser eller en sammanboende med välavlönad anställning som ensam kan försörja familjen i uppbyggnadsfasen. Slutligen måste du vara skickligare inom ditt yrke och arbeta mer än anställda beroende på frånvaron av skalfördelar.

Eget företagande är det ekonomiskt mest riskfyllda en enskild person kan göra lagligt. Därför är det anställda med god ekonomi, nätverk och hög kompetens som ska uppmanas att säga upp sig och starta företag, inte arbetslösa.

Janne Näsström, företagare