Dessa skyltar skulle behövas i trafiken

Jag vill backa upp tidigare insändare om olika sidor i trafiken. Problemet vid Stora Strömmen är onekligen ett problem. Problem i koncentrat.

Elsparkcyklar, cyklar, fotgängare, bilar...Skribenten efterlyser fler skyltar som talar om hur man beter sig i trafiken, oavsett hur man tar sig fram.

Elsparkcyklar, cyklar, fotgängare, bilar...Skribenten efterlyser fler skyltar som talar om hur man beter sig i trafiken, oavsett hur man tar sig fram.

Foto: Geir Olsen

Insändare2023-08-08 06:42
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Flanörer, löpare, elcyklar, kopplade hundar, barnvagnar, fiskare, okopplade ungar, rollatorer och sicksackande kickbikes, hem-från-jobbetcyklister. Och två övergångsställen där sikten är ganska dålig. 

Överlag är det lite mer utspätt i resten av stan. Men fortfarande ett problem. Jag går mycket så jag vet. 

När jag går vill jag se trafiken närmast mig, den jag möter. På senare tid har det blivit mer vanligt att många som cyklar på högersidan ändå måste vingla över på vänstersidan och köra förbi mig bakifrån med liten marginal. Sen vinglar man tillbaka till högersidan. 

Som fotgängare måste du undvika snedsteg. I den här stan flanerar man inte. Inte ens på Fiskartorget. Skylt önskas med text från Transportstyrelsen: "När du cyklar på en gågata eller ett gångfartsområde är högsta hastigheten gångfart och du har väjningsplikt mot gående".

En skylt med följande tips från körskolan år 1989 funkar för alla trafikanter: "Titta inte på den du kör om eller möter. Hjärnan drar dig åt det håll du tittar. Håll blicken rakt fram, vid möte långt fram lite åt höger. Omkörning lite vänster."

Jag efterlyser också en skylt som påminner om att av omsorg för hunden du har ansvar för ska du inte gå på höger sida med hund – DEFINITIVT INTE med hunden på er vänstra sida! En skrämd hund vill gärna försvara sig. En stressad hund är illa nog. 

I dag kan vem som helst utan ett hum om regler och vett ge sig ut i trafiken. Det finns många alternativ som inte kräver körkort. De som tagit körkort för tusentals kronor blir ålagda en attans massa ansvar gentemot de som ansvarslöst far runt på något körkortslöst fordon.

Jag har fler förslag på skyltar:

  • Visa hänsyn. 
  • Utgå inte från dina egna förutsättningar – du kan inte förvänta dig av en treåring, ett djur eller en 80-åring att reagera som du (tror) att du kommer göra. 
  • Tro inte att övriga trafikanter är tankeläsare. 
  • Använd lyse. 

När det blev klart att elplankor inte skulle vara på gångbanor försvann många lysen för att polisen inte skulle se cyklisterna som kan sätta tillbaka lysena nu för polisen bryr sig ändå inte om var ni kör. 

Det finns säkert fler bra skyltar som borde finnas i brist på trafikvett, förstånd, ansvar, hänsyn, föräldraransvar, förebilder, krav...

En bra början är vad som gäller höger/vänster. Och gärna den där skylten från Transportstyrelsen. Den där om cyklister. Att cyklar är fordon. Som bilar. Inte köra fort. Väja för fotgängarna. Litet eget tillägg att hålla avståndet lite mer, inte köra förbi/om så nära. 

Fast helst ser jag mer krav och ansvar för alla. Ska du ut i trafiken ska det krävas att du kan regler och tar ditt ansvar. Krav- och ansvarsfrågan ska vara lika för alla. 

Då behövs kanske inte så många skyltar.